1. yle.fi
  2. Uutiset

Armeijan alueiden puhdistaminen suururakka Virossa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kun entisen Neuvostoliiton armeija poistui Virosta vuonna 1994, se jätti taakseen lukuisia pahoin saastuneita alueita. Alueiden maaperän puhdistamisen arvioidaan vievän rahan puutteen vuoksi kymmeniä vuosia.

Varakansleri Harry Liiv Viron ympäristöministeriöstä kuvaa tilannetta aikapommiksi sanomalehti Eesti Paevalehdessä. Entisen Neuvostoliiton armeijalla oli Virossa noin 1 500 tukikohtaa, joiden yhteispinta-ala kattaa kaksi prosenttia maan pinta-alasta. Alueista puolet on maaperältään saastuneita.

Tilanne on vaikein suurimmissa lentotukikohdissa. Neuvostoliiton armeija mittasi lentoaikaa käytetyn polttoaineen mukaan ja kun lentoja ei ollut, polttoaine yksinkertaisesti valutettiin maahan, selittää Viron kestävän kehityksen instituutin johtaja Olavi Tammemae.

Esimerkiksi Pohjois-Virossa sijaitsevan Tapan kaupungin entisen lentotukikohdan puhdistustyö voi hyvin kestää seuraavalle vuosisadalle, Tammemae arvioi. Hän muistuttaa, että Yhdysvalloissa lentotukikohdan maaperän puhdistus maksaa keskimäärin 1,3 miljardia euroa ja sama määrä rahaa pitäisi saada kokoon Tapan tukikohdan puhdistukseen.

- Vahingot ovat valtavan suuria, koska puhdistustyö on niin kallista, Tammemae sanoo. Kaikkien jäljelle jääneiden saastuneiden alueiden puhdistaminen maksaisi 55-60 miljardia Eestin kruunua (3.5 - 3.8 miljardia euroa).

Valtion budjetista on myönnetty määrärahoja saastuneiden alueiden puhdistukseen vuodesta 1992 lähtien noin 60-70 miljoonaa kruunua (3.8-4.5 miljoonaa euroa). Viron ulkomaiset yhteistyökumppanit ovat investoineet puhdistustyöhön kymmenkertaisen määrän, mutta yli puolet summasta on kulunut Sillamaen radioaktiivisten saasteiden puhdistuksen.

Kaikkein vaarallisimmat saastepesäkkeet on nyt kuitenkin saatu osittain tai kokonaan puhdistettua. Neuvostoliiton armeijan jättämät ympäristölle vaaralliset kemikaalit on suurimmaksi osaksi kerätty talteen.

Viron puolustusministeriöllä ei ole erillistä budjettikohtaa saasteiden hävittämiseen, joten tähän mennessä tehty työ on rahoitettu kiireellisten kunnostustöiden määrärahoista. Parhaillaan ovat käynnissä Ruotsin tuella tehtävät Amarin lentokentän ja Tallinnan sataman puhdistustyöt. Puolustusvoimat on laatimassa suunnitelmaa Tapan lentotukikohdan saasteiden puhdistamiseksi.

Ylen Ympäristötietopalvelu

Lue seuraavaksi