Nasan uusi teleskooppi avaruuteen

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvaltain avaruustutkimuskeskus Nasa on laukaissut maata kiertävälle radalle infrapunateleskoopin, joka on suurin ja herkin avaruuteen lähetetty. SIRTF-teleskooppi tuo tietoa maailmankaikkeuden kolkista, joita optisilla teleskoopeilla ei kyetä havainnoimaan.

SIRTF-teleskoopilla saadaan jopa miljardien vuosien takaa tietoa planeettojen ja tähtien synnystä ja rakenteesta. Sen avulla saadaan maailmankaikkeudesta myös tähän asti kattavin kuva.

SIRTF:n avulla voidaan tutkia muun muassa planeettoja ja tähtiä, joita optiset teleskoopit eivät havaitse kohteiden kaukaisen sijainnin, niitä peittävän sumun tai niiden alhaisen lämpötilan takia.

Kaukaisten kohteiden lisäksi teleskooppi tuo tietoa myös lähempää, Pluton takana sijaitsevasta mutta vähän tunnetusta Kuiperin vyöhykkeestä, jossa lukuisat kylmät kappaleet kiertävät aurinkoamme.

SIRTF on viimeinen neljästä havaintolaitteistosta, jotka Nasa lähettää avaruuteen osana suurten havaintoasemien ohjelmaansa. Muut ovat Hubble-teleskooppi sekä Compton ja Chandra -havaintoasemat.

Hubble tutkii näkyvää valoa ja sen avulla on havaittu noin 300 000 aiemmin tuntematonta tähteä.

Röntgen-säteilyä tutkiva Chandra tutkii maailmankaikkeuden korkeaenergisiä alueita kuten räjähtäneiden tähtien jäänteitä. Se antaa mahdollisuuden nykyistä parempaan mustien aukkojen, supernovien ja pimeän aineen tutkimukseen.

Gammasäteilyä tutkinut Compton on jo päättänyt urakkansa. Sen tärkeimmät löydöt liittyivät erittäin voimakkaisiin gammapulsseihin, blasaareihin sekä galaksimme keskustan säteilemään antimateriasäteilyyn.

YLE24, BBC, Reuters, AFP