Mumbain pommi-iskuja selvitetään

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Intiassa on jatkettu Mumbain maanantaisten autopommiräjähdysten tutkintaa. Uhrien määrä on noussut 52:een. Loukkaantuneita on noin 150. Lääkärien mukaan uhreja saattaa tulla vielä lisää, sillä useat haavoittuneista ovat yhä kriittisessä tilassa.

Intian viranomaiset epäilevät iskuista islamistista Lashkar-e-Taiba -ryhmittymää.

Maharastran osavaltion varapääministeri uskoo, että iskut saattavat liittyä länsi-intialaisen Gujaratin osavaltion viimevuotisiin kahakoihin hindujen ja muslimien välillä. Verenvuodatuksessa kuoli tuolloin ainakin tuhat ihmistä, pääosin muslimeja.

Ministeri Chhagan Bhujbalin mukaan Bombayn iskut tehtiin gujaratilaisten hallitsemilla alueilla. Pommi-iskut ehtivät jo johtaa sanasotaan Intian ja sen arkkivihollisen Pakistanin välillä. Maiden välit ovat viime aikoina lämmenneet.

Maanantain iskut Mumbaissa olivat pahimmat vuoden 1993 jälkeen.

Räjähdyksistä toinen sattui lähellä tunnettua muistomerkkiä ja toinen samaan aikaan lähellä hindutemppeliä kaupungin keskustassa. Molemmat pommit räjähtivät ilmeisesti pysäköidyissä autoissa.

Joidenkin tietojen mukaan Mumbaissa eli entisessä Bombayssa olisi sattunut peräti neljä räjähdystä. Kaupunki on Intian kaupallinen keskus.

STT, Reuters, AFP