1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ericsson painostaa Ruotsiin euroa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Telejätti Ericsson uhkaa jättää Ruotsin tai vähintäänkin supistaa toimintojaan maassa, mikäli ruotsalaiset eivät valitse euroa kansanäänestyksessä 14. syyskuuta. Uudelleenjärjestelyt koskisivat investointeja, pääkonttoria ja työpaikkoja.

Epäsuoraksi jääneen uhkauksen esitti yhtiön toimitusjohtaja Carl-Henric Svanberg Dagens Nyheter -lehden haastattelussa. Svanberg piti tiedotustilaisuuden eurottoman Ruotsin vaaroista yhdessä ulkoministeri Anna Lindhin kanssa.

- Olen varma, että voimme rakentaa vahvan Ericssonin, jos meillä on päämajamme täällä. Mutta silloin oletan, että tulos on "kyllä", hän muotoili.

Svanberg viittasi siihen, että kaikki Ericssonin pääkilpailijat Euroopassa kuuluvat euroalueeseen eivätkä näin ole yhtä alttiita kurssivaihteluille.

Ericsson on puuhastellut ulkomaille siirtymistä myös aiemmin. 1990-luvun lopussa yhtiöllä oli jo pitkälti valmiit suunnitelmat uudesta Lontoon pääkonttorista. Jo tätä pidettiin vastalauseena hallitukselle ja ruotsalaiselle yrityselämälle.

Ericssonin nykyisistä noin 50 000 työntekijästä 30 000 on Ruotsissa. Valuuttakurssiriskit eivät ole vielä toistaiseksi estäneet yritystä sijoittamasta kotimarkkinoille, mutta Svanberg varoittaa edun olevan kilpailijoilla.

- Tärkeintä on todeta, että enää ei ole tilannetta, jossa Siemens toimisi Saksan markalla, Alcatel Ranskan frangilla ja Nokia Suomen markalla, vaan nyt kaikkialla ollaan euroajassa, Svanberg sanoi.

Jos Ruotsi päättää liittyä euron ensi kuun äänestyksessä, uusi valuutta otettaisiin käyttöön maassa vuoden 2006 alusta. Ruotsin hallituksen mukaan siirtyminen yhteiseurooppalaiseen valuuttaan maksaisi valtiolle noin 377 miljoonaa euroa.

AFP, YLE24

Lue seuraavaksi