1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Sähköt katkesivat laajalti Englannissa

Suuressa osassa Lontoota ja Kaakkois-Englantia katkesivat sähköt runsaaksi puoleksi tunniksi torstai-iltana. Lontoossa muun muassa katulamput pimentyivät, metrojunat pysähtyivät tunneleihin, useita suurista rautatieasemista jouduttiin sulkemaan ja sairaalat turvautuivat varavoimaan.

Ainakin 250 000:n, ehkä jopa puolen miljoonan ihmisen matkanteko keskeytyi, kun kaupungista katosi virta kello 18.15 paikallista aikaa. Katkos pysäytti 60 prosenttia metrojunista ja jopa tuhat junaa. Myös puolet liikennevaloista sammui.

Britannian pääenergiaverkosta vastaavan National Grid Transco -yhtiön mukaan katkos johtui muuntajaviasta. Lontoon pormestari Ken Livingstone puolestaan korosti, ettei ole mitään syytä epäillä terroritekoa.

Hän kuitenkin arvosteli katkosta "häpeälliseksi" ja sanoi selvityttävänsä sen syyn. Hänen mukaansa on selvää, että sähköverkko vaatii vakavaa tutkailua.

Aiemmin tässä kuussa sähkökatkos pimensi laajalti Yhdysvaltain ja Kanadan itäosia. Myös Etelä-Suomessa koettiin viime viikonloppuna harvinaisen mittava puolen tunnin sähkökatkos.

BBC, Reuters, DPA, YLE24