Kannabiksesta reseptilääke Alankomaissa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Alankomaalaislääkärit saavat tästä viikosta lähtien määrätä kannabista reseptilääkkeeksi kroonisesti sairaille. Maan hallitus on antanut luvan myydä kannabista syövästä, hiv:stä, MS-taudista ja Touretten syndroomasta kärsiville.

Lääkärit saavat kirjoittaa kannabisreseptin kuitenkin vain silloin, kun tavanomaiset hoitokeinot eivät enää riitä tai jos muilla lääkkeillä on sivuvaikutuksia.

Hallitus perustelee lupaa muun muassa sillä, että monet parantumattomasti sairaat ostavat joka tapauksessa kannabista kahviloista, joista sitä saa ostaa laillisesti.

Kaksi alankomaalaisyritystä on saanut luvan kasvattaa erityistä kannabislaatua laboratorio-olosuhteissa myydäkseen sitä terveysministeriölle. Ministeriö puolestaan pakkaa huumeen apteekkeja varten.

Hallitus on laskenut, että 7 000 ihmistä on tähänkin saakka käyttänyt niin sanoituista coffee shopeista ostettua kannabista sairautensa lievittämiseen.

Kannabiksen käytöllä lääketieteellisiin tarkoituksiin on myös arvostelijoita. Heidän mukaansa kannabiksen lääketieteellisistä vaikutuksista ei ole tarpeeksi näyttöä, ja joidenkin lääkäreiden mukaan kannabis lisää riskiä sairastua masennukseen ja skitsofreniaan.

Alankomaat on tunnettu rohkeista sosiaalisista uudistuksistaan. Siellä prostituutio ja kannabiksen myynti tietyissä kahviloissa on valtion valvomaa. Alankomaat on myös maailman ensimmmäinen maa, joka on laillistanut eutanasian.

Kanada antoi heinäkuussa sadoille vakavasti sairaille erivapauden ostaa kannabista sen kieltävästä laista huolimatta.

Reuters