Halonen vierailee Virossa

Presidentti Tarja Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi ovat aloittaneet kaksipäiväisen virallisen vierailun Viroon. Vierailun pääaihe on Viron sunnuntaina pidettävä kansanäänestys Euroopan unioniin liittymisestä.

Halosen mielestä Viron EU-jäsenyys olisi iloinen ja miellyttävä asia. Hän katsoo, että globalisaatio on parempi kohdata EU:n jäsenenä kuin sen ulkopuolella. Halonen kertoi myös, että suomalaisilla oli huoli siitä, miten pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta pystytään unionissa säilyttämään.

Vuodet ovat presidentin mielestä osoittaneet, että pelot olivat aiheellisia mutta liioiteltuja. Kielteisenä kokemuksena Halonen mainitsi myös EU:n byrokratian.

Halonen keskusteli asiasta Viron presidentin Arnold Rüütelin ja pääministeri Juhan Partsin kanssa. Rüütel uskoo Halosen näkemyksillä olevan vaikutusta virolaisten mielipiteisiin, koska tämä presidenttinä edustaa koko Suomen kanssa.

Myöhemmin Halonen tapasi myös Viron parlamentin puhemiehen Ene Ergmanin. Keskiviikkona Halonen matkaa Tarttoon, missä hän esitelmöi Tarton yliopistossa ja vastaa yleisökysymyksiin.

Halonen ei ollut edelleenkään matkansa yhteydessä halukas kommentoimaan kotimaista Irak-papereiden vuotojupakkaa.

Hän haluaa, että ensin selvitetään asian juridinen puoli ja keskustellaan sitten, jos keskusteltavaa yhä on. Ylipäänsä han toivoo luottamuksen lisääntyvän kaikkien osapuolien välillä politiikassa.

STT