Ilmapiiri kansanäänestyksen alla hermostunut

Ilmapiiriä on kansanäänestyksen alla kuvattu Virossa hermostuneeksi. Jäsenyyttä kannattavat poliitikot ovat ottaneet aseikseen turismin ja maata kohtaavan erityneisyyden, jos äänestystulos on kielteinen.

EU:n puolestapuhujat korostavat jäsenyyden lisäävän kaikkien virolaisten hyvinvointia.

Myönteisimmät uskovat jäsenyyden auttavan maan infrastruktuurin, energiantuotannon ja ympäristöpolitiikan uudistamisessa sekä tasoittavan tuloeroja eri kansanosien välillä.

Puolesta-kampanjaa moitittu tehottomaksi

Hallituksen luotsaamaa EU-kampanjaa on syytetty tehottomuudesta. Vielä kesäkuussa pääministeri Juhan Parts (Res Publica) lupaili hallituksen aloittavan heti kesälomien jälkeen voimakkaan puolesta-kampanjan.

Kuusi viikkoa ennen äänestystä Viron suurimman päivälehden Postimeesin varapäätoimittaja Kristjan Otsman kuitenkin arvioi kampanjan toimineen lähinnä vastoin päämääräänsä.

Kyvytön propaganda on hänen mielestään saanut monet liittymistä kannattavatkin epävarmoiksi. Otsmannin mukaan on esitetty liian vähän perusteita liittymisen puolesta ja keskitytty lähinnä EU:n vastustajien soimaamiseen.

Kampanjaan yritetty hakea piristystä

Elokuussa kampanjaa yritettiin tehostaa mm. EU-bussilla, joka on kiertänyt ympäri maata jakamassa EU-tietoutta. Tv-mainonnassa on yritetty houkutella ihmisiä äänestämään EU:n puolesta huumorin ja vitsien avulla.

Huumoriin ovat turvautuneet julistekampanjassaan myös EU-vastustajat. Ei-liikkeen julistekampanjan pilapiirroksessa paksun EU-byrokraatin toivotaan herättävän ihmisissä vastenmielisyyttä ja saamaan heidät äänestämään EU:ta vastaan.

Tällä viikolla virolaiset saivat kuulla Suomen kokemuksista EU-jäsenenä, kun presidentti Tarja Halonen ja valiokuntaneuvos Pentti Arajärvi vierailivat Virossa ja tapasivat maan johtoa. Isäntämaan EU-jäsenyys nousi yhdeksi tärkeimmistä keskustelun aiheista.

Euro käyttöön aikaisintaan vuonna 2006

Takaisin lunastetun tsenäisyyden alkuvuosia leimasivat neuvostoajoilta periytyneet talousvaikeudet ja elintarvike- ja polttoainepula.

1992 otettiin käyttöön Viro kruunu. Se on pysynyt vakaana ja avoin markkinatalous taannut ripeän talouskasvun.

Viron keskuspankki on ilmoittanut pitävänsä tiukasti kiinni Maastrichtin sopimuksen muodollisista kriteereistä, mikäli Viro liittyy EU:n jäseneksi.

Maastrichtin sopimuksen mukaan Viron tulee liittyä jäseneksi pääsyn jälkeen vähintään kahdeksi vuodeksi ERM2-mekanismiin ja täyttää Maastrichtin kriteerit.

Keskuspankin ja hallituksen kantana on, että euro voitaisiin siten ottaa maassa käyttöön aikaisintaan vuonna 2006, luultavimmin se otettaisiin kuitenkin vasta vuonna 2007.

Viro valmistautuu kansanäänestykseen

Viron suurin puolue sanoo EU:lle ei

Viron historia pähkinänkuoressa