Kyselyt Ruotsin Emu-kannasta ristiriitaisia

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ruotsissa julkaistut kyselyt antavat ristiriitaisen kuvan ulkoministeri Anna Lindhin murhan vaikutuksista kansan mielipiteeseen eurosta. Kahdesta kyselystä toisen mukaan vastustajien mielipide on yhä vallalla. Toisen kyselyn mukaan euroa kannattavia ja vastustavia on nyt saman verran.

Anna Lindh jakamassa nimikirjoituksia

Sifo-tutkimuslaitoksen kyselyn mukaan kielteisesti euroon suhtautuvia on 50 ja kannattajia 38 prosenttia. Epävarmoja kannastaan on 10 prosenttia ja äänestämättä jättäviä 2 prosenttia.

Edelliseen kolmen päivän takaiseen kyselyyn verrattuna vastustajien määrä on kasvanut prosenttiyksikön verran, ja myös kannattajien määrä on laskenut yhtä paljon.

Skop-instituutin kyselyn mukaan yhteisvaluutta euron käyttöönottoa tukevia ja vastustavia on yhtä paljon. Epävarmojen määrää Skop ei kuitenkaan huomioi.

Skopin kyselyssä euron tukijoiden määrä oli kasvanut 8 prosenttiyksiköllä aiempaan kyselyyn verrattuna. Alkuviikosta ennen Lindhin murhaa tehdyssä Skopin kyselyssä euron vastustajien kuppi painoi vaa'assa enemmän: vastustajien osuus oli 58 prosenttia ja vastustajien 42 prosenttia.

Keskiviikkona murhattu ulkoministeri Anna Lindh puhui aikanaan voimakkaasti yhteisvaluutan puolesta. Lindhin murhan arveltiin tuovan sympatiaääniä euron kannattajille, sillä Lindh oli puhunut voimakkaasti euron puolesta. Ruotsin kruunu on heikentynyt Sifo-tutkimuslaitoksen kerrottua euron vastustajien johtoasemasta.

Ruotsalaiset äänestävät euron käyttöönotosta sunnuntaina.

STT, YLE24