1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Lääke testataan usein kehitysmaissa

Uutuuslääkkeitä testataan yhä useammin kehitysmaissa. Samalla ovat lisääntyneet myös tutkimuseettiset ongelmat, kertoo lääketieteen tiedejärjestöjen kansainvälinen neuvosto CIOMS.

Kehitysmaissa testaamista puoltavat vähäiset kustannukset, mutta tuloksia hyödynnetään vain rahakkailla teollisuusmaiden markkinoilla.

Lääketutkimus hakeutuu kehitysmaihin myös muista kuin kustannussyistä. Kehitysmaista löytyy sairaita ihmisiä, joita ei ole millään tavalla hoidettu. Joitain länsimaissa harvinaisten tautien uusia hoitoja taas on välttämättä tutkittava kehitysmaissa. Tällaisia sairauksia ovat muiden muassa malaria ja tuberkuloosi.

Vaikka tutkimuksiin osallistuvat ihmiset hyötyvät testeistä, sisältyy kehitysmaissa tehtäviin tutkimuksiin aina eettinen ristiriita. Hoitoa ei voida aina jatkaa ja tutkimuksen ulkopuolelle jäävät kokonaan ilman hoitoa.

Länsimaisten lääkeyritysten tapa testata lääkettä kehitysmaissa ja sitten poistua paikalta ilman minkäänlaista vastuuta ihmisten jatkohoidosta on poikinut viime vuosina jopa oikeuskäsittelyjä.

Lääketieteen tiedejärjestöjen kansainvälinen neuvosto CIOMS on laatinut ohjeen, jossa tutkimuksia tekeviä tahoja kehotetaan pelaamaan reilua peliä. Kehitysmaiden innokkuutta osallistua lääketestauksiin saattaa puolestaan lisätä raha.

- Kehitysmaiden tutkimuslaitokset osallistuvat tutkimuksiin erittäin mielellään, sillä niistä saatavilla tuloilla voidaan pyörittää laitosta jopa pari vuotta, sanoo CIOMS:n pääsihteeri Juhana Idänpään-Heikkilä.

STT