Suomalainen tv-tarjonta viihteellistynyt entisestään

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kaupalliset televisiokanavat ovat viihteellistyneet entisestään, käy ilmi liikenne- ja viestintäministeriön teettämästä selvityksestä. Vuonna 2002 MTV3:n ohjelmistosta 65 prosenttia ja Nelosen ohjelmistosta 80 prosenttia oli viihdettä.

Puolestaan TV1:llä kaksi kolmasosaa ja TV2:lla lähes puolet ohjelmistosta oli asiaohjelmia. Viiden viimeisen vuoden aikana Ylen analoginen televisiotarjonta on pysynyt samankaltaisena.

Suomalainen tv-tarjonta 2002 -selvityksen mukaan valtakunnalliset analogiset tv-kanavat ovat selvästi erikoistuneet joko viihteellisiin tai informatiivisiin ohjelmiin.

Ohjelmatarjonta supistui

Analogisten tv-kanavien kokonaistarjonta supistui viime vuonna. Selvityksen mukaan ohjelmatarjonta kääntyi laskuun nyt ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun vastaavia selvityksiä alettiin tehdä vuonna 1997.

MTV3:lla ohjelma-aika supistui 12 prosenttia edellisvuodesta ja Nelosella seitsemän prosenttia. Ostosohjelmien, tv-chattien ja mobiilipelien lisääntyminen on vähentänyt ohjelmien kokonaistarjontaa.

Valtakunnalliset analogiset tv-kanavat lähettivät vuonna 2002 yhteensä 382 viikkotuntia ohjelmaa eli päivittäin noin 55 tuntia.

Eniten ulkomaista fiktiota

Ohjelmatarjontaa hallitsee ulkomainen fiktio, sitä on noin neljännes tarjonnasta. Seuraavaksi eniten oli tarjolla ajankohtaisohjelmia, urheilua, asiaohjelmia, elokuvia ja viihdettä.

Yli puolet ohjelmistosta oli kotimaista tuotantoa. Sen osuus kuitenkin väheni kaupallisilla kanavilla. Uusintoja oli vajaa neljännes vuoden 2002 ohjelmatarjonnasta.

Viime vuonna uusilla digitaalisilla kanavilla YLE24, YLE Teema, FST-D, Subtv ja Urheilukanava oli ensimmäinen täysi toimintavuosi. Digitaaliset kanavat lähettivät ohjelmaa 260 viikkotuntia. Digikanavilla esitettiin analogisia kanavia enemmän urheilua sekä asia- ja kulttuuriohjelmia ja vähemmän ulkomaista fiktiota.

YLE24, STT