Hyppää sisältöön

Latvialaisilta yllättävän selvä puolto EU-jäsenyydelle

Latvialaisista 67 prosenttia on äänestänyt maan EU-jäsenyyden puolesta, kertovat lopulliset tulokset. Vastaan asettui 32,3 prosenttia äänestäneistä. Sekä EU:n kannatus että äänestysprosentti, 72,5, nousivat yllättävän suuriksi.

Presidenttikin todisti henkilöllisyytensä äänestyksessä

Ennakkoon tehdyissä mielipidetiedusteluissa EU:hun halusi noin puolet kansasta, vajaa kolmannes vastusti. Epävarmoja oli viidennes.

Kyllä-puolen uskotaan vahvistuneen viime hetkillä osin siksi, että suosittu presidentti Vaira Vike-Freiberga kampanjoi voimakkaasti EU:n puolesta, ja osittain pohjoisen naapurimaan Viron kyllä-tuloksen vuoksi.

Venäläisvähemmistö, toisin kuin valtaosa latviankielisistä, äänesti EU-jäsenyyttä vastaan. Esimerkiksi maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Daugavpilsissa eli Väinänlinnassa vahva venäläisasutus nosti vastustajien määrän yli 67 prosenttiin.

Latviassa on lisäksi puoli miljoonaa venäläistä, joilla ei ole Latvian kansalaisuutta eikä siten myöskään äänioikeutta. Äänioikeutettuja kansalaisia on 1,3 miljoonaa.

Tulokseen ja äänestysprosenttiin tyytyväinen Vike-Freiberga sanoo olevansa kiitollinen kansalle ja vakuuttaa, ettei se joudu katumaan päätöstään. Hänen mukaansa Latvia on kääntänyt uuden sivun historiassaan.

Latvia äänesti viimeisenä kymmenestä maasta, joista tulee EU:n jäseniä ensi vappuna. Kyproksessa jäsenyydestä ei äänestetä, vaan siitä päätti parlamentti. Yhdeksässä muussa maassa kansa on siunannut liittymisen vaihtelevin luvuin.

Kansanäänestyskierroksen aloittaneessa Maltassa kyllä-ääniä annettiin 53,6 %, Sloveniassa 89,6 %, Unkarissa 83,8 %, Liettuassa 91 %, Slovakiassa 93,7 %, Puolassa 77,4 %, Tshekissä 77,3 % ja Virossa 66,9 %.

Hallitus kaatuu?

Samaan aikaan kun myös pääministeri Einars Repse iloitsee äänestystuloksesta, hänellä on käsissään hallituskriisi, kun yksi neljästä hallituspuolueesta ilmoitti lauantaina, ettei se enää luota pääministeriin.

Ellei Repse eroa, hallitus hajoaa, sanoo Ensimmäisen puolueen puheenjohtaja Eriks Jekabsons. Repse kuitenkin sanoo jatkavansa vaikka vähemmistöhallituksen tuella.

Kiista koskee korruption vastaisen viraston johtajanimitystä. Taustalla on riita Riian sataman omistussuhteista. Hallituksen kerrotaan hillinneen kiistojaan julkisuudessa, jotta ne eivät olisi vaikuttaneet EU-äänestykseen.

Reuters, AFP