Tutkimus: Espanjan sisällissodassa yli 200 suomalaista

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Uusi historiantutkimus on tuonut ilmi, että Espanjan sisällissodassa taisteli noin 200 suomalaista, suurin osa heistä tasavaltalaisten puolella. Kirja on ensimmäinen kokonaisesitys suomalaisten roolista Espanjan sisällissodassa.

Filosofian maisterin, toimittaja Jyrki Kuuselan mukaan vuosien 1936 - 1939 sodassa taisteli 239 suomalaista, joista vain 14 taisteli kansalliskenraali Francisco Francon puolella. Taisteluihin suomalaiset matkustivat Suomesta, Kanadasta, Yhdysvalloista ja Neuvostoliitosta.

Suomalaisten sotaanlähdön tärkein syy oli molemmin osapuolin ideologinen.

Keskiviikkona julkaistu teos Suomalaiset Espanjan sisällissodassa 1936 - 1939 kertoo myös, että noin kolmannes suomalaisista, 71, kaatui sodassa. Verisessä sodassa kuoli vähintään 1,2 miljoonaa ihmistä.

Sota alkoi, kun Espanjan tasavaltaa vastustaneet kenraalit nousivat kapinaan Espanjan hallinnoimassa Marokossa. Kapina levisi hetkessä myös emämaahan ja johti sisällissotaan.

Sodan verisin taistelu oli vuonna 1937, kun kansallisten pommikoneet tuhosivat tasavaltalaisten hallinnoiman Guernican kaupungin lähes täydellisesti tappaen 1 600 ihmistä ja haavoittaen 900.

Sota loppui 1. huhtikuuta 1939, kun kenraali Franco julisti sodan päättyneeksi. Suomalaiset vapaaehtoiset olivat kuitenkin lähteneet paluumatkalle jo vuoden 1939 joulukuussa.

STT