Neljännes naisista kuolee sepelvaltimotautiin

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Joka neljäs suomalainen nainen kuolee sepelvaltimotautiin ja vuosittain tauti vaatii 6 200 naisen hengen. Sepelvaltimotautia sairastaa noin 100 000 naista.

Naisilla sydänsairaus tai aivohalvaus johtavat kuolemaan kymmenen kertaa useammin kuin rintasyöpä, Suomen Sydänliitto kertoo.

Sepelvaltimotautia sairastaa noin 100 000 naista, joista 15 prosenttia on työikäisiä. Naisilla sairaus ilmenee kuitenkin kymmenisen vuotta myöhemmin kuin miehillä.

Sepelvaltimotaudissa happea sydänlihakseen tuovat verisuonet ensin ahtautuvat ja lopulta tukkeutuvat.

Taudille altistavia tekijöitä ovat muun muassa kohonnut verenpaine, kohonnut veren kolesterolipitoisuus, tupakointi, liikunnan vähäisyys, liikapaino ja diabetes.

Naisilla sepelvaltimotautia on usein vaikeampi tunnistaa kuin miehillä. Tauti oireilee naisilla mm. vähitellen voimistuvana rintakipuna, voimattomuutena, hengenahdistuksena ja pahoinvointina. Taudista saattavat kertoa myös kipu ylävatsassa tai närästyksen tunne.

Suomessakin sunnuntaina vietettävän Maailman Sydänpäivän teema on ”Nainen ja sydänsairaudet”. Kaikille avoimissa tapahtumissa eri puolilla Suomea muun muassa kardiologit kertovat, miksi naisen sydän sairastuu.

STT, YLE24