YK: Suvaitsemattomuus lisääntynyt USA:ssa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvalloissa uskonnollinen suvaitsemattomuus on kasvanut toissa vuoden syyskuun terrori-iskujen jälkeen, sanoo YK:n uskonnonvapauteen perehtynyt erikoisedustaja Abdelfattah Amor. Muun muassa väkivalta muslimeja kohtaan ovat lisääntynyt selvästi iskujen jälkeen.

Suvaitsemattomuutta ovat Amorin mukaan voineet lietsoa eräiden julkisuuden henkilöiden lausunnot sekä tiedotusvälineiden raportit.

YK:n yleiskokoukselle esiteltävässä vuosiraportissaan Amor muistuttaa muun muassa evankelista Franklin Grahamin ja oikeusministeri John Ashcroftin esittämistä kommenteista.

Graham kuvasi viime vuoden elokuussa televisioesiintymisessään islamia pahaksi uskonnoksi. Ashcroft puolestaan sanoi marraskuussa 2001, että islamissa jumala vaatii sinua lähettämään poikasi kuolemaan puolestasi, kun taas kristinuskossa jumala lähettää poikansa kuolemaan sinun puolestasi.

Amorin mukaan myös tiedotusvälineissä jatketaan usein virheellisen ja negatiivisen kuvan esittämistä tietyistä uskontoryhmistä ja jotkut tiedotusvälineet ovat jopa lietsoneet vihaa näitä ryhmiä, muun muassa muslimeja kohtaan.

Heti syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen oikeistolaisen National Review -lehden kolumnisti Anne Coulter kirjoitti, että Yhdysvaltojen pitäisi julistaa avoin sota muslimeja vastaan.

Amor kertoo raportissaan useista tapauksista, joissa islamin tai arabien vastaisia iskulauseita toistaneet joukkiot tai ryhmät ovat pahoinpidelleet muslimeja, arabeja tai heiksi luulemiaan intialaisia.

Yhdysvalloissa toimiva amerikanarabien syrjinnänvastainen komitea sanoo, että islamin ja arabien vastainen retoriikka on samanlaista kuin perinteinen juutalaisvastaisuus.

Amor ilmaisee raportissaan huolensa uskonnollisesta suvaitsemattomuudesta myös muun muassa Kiinassa, Intiassa ja Pakistanissa.

Esimerkiksi Intiassa poliisin kerrotaan estäneen viime vuonna tuhansien kastittomien hindujen kääntymisen kristinuskoon tai buddalaisuuteen.

Pakistanissa Amoria huolettavat uskontoryhmien kiristyneet välit ja useat uskonnon nimissä tehdyt iskut.

Kiina saa moitteita muun muassa Falun Gong -uskonlahkon vainoamisesta.

IPS