Pro Animalia tehotuotannon kriitikoille

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tämän vuoden Pro Animalia -palkinto on myönnetty neljälle Helsingin yliopiston tutkijalle, jotka nostivat tehotuotannon sikaloiden ongelmat esiin.

Tohtorit Mari Heinonen, Olli Peltoniemi ja Anssi Tasti sekä dekaani Hannu Saloniemi ovat tuoneet asian julkisuuteen ja muun muassa edistäneet eläimille ystävällisempien tilojen suunnittelua yhteistyössä tuottajien ja viranomaisten kanssa, Animalian palkintoperusteissa todetaan.

Tutkijaryhmä on vaatinut muun muassa mielipidekirjoituksissaan tuotantoeläimille olosuhteita, joissa ne voivat käyttäytyä lajille tyypillisellä tavalla.

Anti Animalia -huomautus annetaan tehotuotantoon liittyville eläinsuojeluongelmille, joita tänä vuonna on paljastunut useita.

Yksi räikeimmistä tuli ilmi elokuussa lietolaisesta tehokanalasta, josta löytyi tuhansia lintuja kuolleena ja 10 000 lopettamiskunnossa.

Tehotuotanto ei sinänsä ole välttämättä eläimille pahaksi, mutta riskit siinä kasvavat helposti moninkertaisiksi, Animalia varoittaa. Järjestö toivookin, että kehityskulku yhä suurempiin tuotantoyksiköihin saadaan pysäytettyä.

YLE24