1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Taikonautti ampaisee avaruuteen ensi viikolla

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kiina lähettää ensimmäisen miehitetyn avaruusaluksen matkaan 15. - 17. lokakuuta, kertoo maan virallinen uutistoimisto Xinhua.

Aiemmin pekingiläislehti Wen Wei Bao kertoi Shenzhou 5 -aluksen ampaisevan matkaan 15. lokakuuta.

Lehden mukaan Kiinan korkein johto aikoo olla lennon aikana puhelinyhteydessä taikonauttiin. Historiaan jäävä avaruudenvalloittaja on valioluokan sotilaslentäjistä tehtävään valittu ja koulittu.

Shenzhou ("jumalten kulkuneuvo" kiertää suunnitelmien mukaan Maan 14 kertaa, jonka jälkeen se laskeutuu tarkoin varjeltuun salaiseen paikkaan.

Kiina on tämän jälkeen kolmas valtio, joka Yhdysvaltain ja entisen Neuvostliiton lisäksi on lähettänyt miehitetyn aluksen avaruuteen.

Kiina kehitti oman avaruusaluksen

Kiina aloitti avaruustekniikan kehittelyn sotilaallisiin tarkoituksiin jo 1950-luvulla, ja ohjuksia pidetäänkin yhtenä maan armeijan vahvuuksista. Kantoraketit tuovat maalle ulkomaanvaluuttaa kuljettamalla yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten yritysten satelliitteja radoilleen.

Kulttuurivallankumous jäädytti 1970-luvun alussa orastaneet haaveet Kiinan varsinaisesta avaruusohjelmasta. Jatkamaan päästiin vasta 11 vuotta sitten, ja ensimmäinen Shenzhou laukaistiin vuonna 1999.

Shenzhou 1:tä kuvailtiin lännessä varsin riisutuksi vititykseksi, mutta se kiersi maapallon 21 kertaa ja palasi onnistuneesti kotiin Kiinaan. Kakkosen mukana vuonna 2001 avaruudessa kävi apina, koira ja kaniini, ja kolmosessa vuonna 2002 matkusti ihmisen elintoimintoja jäljitellyt testinukke.

Viime uudenvuoden alla avaruuteen singottiin Shenzhou 4. Kiinalaistutkijoiden mukaan osoitetuksi tuli, että ihmiselämää ylläpitävät toiminnot ovat aluksessa kunnossa ja taikonauttien käytettävissä. Taikonautti-nimitys tulee kiinan kielen avaruus-sanasta, aivan kuten astronautti ja kosmonautti englannista ja venäjästä.

Kolmimodulinen Shenzhou jäljittelee perusrakenteeltaan alkujaan neuvostoliittolaisia Sojuzeja, mutta siihen on tehty paljon muutoksia. Etummaisessa modulissa ovat miehistö- ja koetilat sekä ohjaimisto, takimmaisessa puolestaan tekniset laitteistot, jotka lennättävät alusta ja pitävät yllä miehistön elintoimintoja. Keskimmäisellä modulilla miehistö palaa Maahan. Virtaa alus saa kahden aurinkopanelin avulla.

Mikään jättiläinen Shenzhou ei ole, sillä kokonaispituus alittaa yhdeksän metriä ja paino 8 000 kiloa. Maailman suurinta sen sijaan on laskuvarjo, jonka varassa paluukapseli laskeutuu. Varjolla on kokonaispinta-alaa 1 200 neliömetriä.

Reuters, BBC, YLE24

Lue seuraavaksi