Outo tauti tappaa Tasmanian tuholaisia

Outo kasvaintauti verottaa uhkaavasti Tasmanian tuholaisen eli pussipirun kantaa, varoittaa yhdysvaltalaistutkija Marco Restani. Taudin pahiten riivaamilla alueilla pussipedon kanta on supistunut jopa 80 - 90 prosenttia. Hoidon löytyminen voi viedä pahimmillaan vuosikausia.

Kyseessä on kasvokasvaintauti, jonka ensi oireina suuhun ilmestyy haavaumia ja kyhmyjä. Myöhemmin eläin saa syöpäkasvaimia kasvoihinsa ja lopulta koko vartaloon. Tauti tappaa eläimen muutamassa kuukaudessa.

Tauti on jo levinnyt koko itäiseen Tasmaniaan, ja paikoin siihen on sairastunut jopa 90 prosenttia kannasta.

Minnesotan St. Cloudin yliopiston tutkija Restani on tutkinut Tasmaniassa pussipirujen kannan suuruutta. Hänen mukaansa eläinten hupeneminen on niin suurta, että on syytä pelätä jonkin olevan vialla itse ekosysteemissä. Launcestonissa Tasmaniassa puhunut Restani patistikin ottamaan taudin vakavasti.

Jos kyseessä on retrovirus, niin kuin jo epäillään, hoidon löytäminen on vaikeaa ja vaatii vuosikausien työn, Restani toteaa.

Retrovirukset ovat yksisäikeistä RNA:ta sisältäviä viruksia, joiden geenit muuttuvat isäntäsolussaan DNA-muotoon. Tällainen on muun muassa aidsia aiheuttava HI-virus.

Tasmanian tuholainen on ollut maailman suurin pussipeto sen jälkeen, kun Tasmanian tiikeri kuoli sukupuuttoon vuonna 1936.

Myös pussiahmana tunnettua pussipirua tai tuholaista (Sarcophilus harrisii) tavattiin aiemmin kaikkialla Australiassa, mutta dingojen leviämisen myötä ne hävisivät muualta kuin Tasmaniasta.

AFP, YLE24