OIC-kokous jäi ilman Irak-päätöslauselmaa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Malesiassa koolla olleen islamilaisten maiden järjestön OIC:n johtajat eivät saaneet aikaan julkilausumaa Irakista, mikä oli yksi kokouksen tavoitteista. Kun kokous lievensi Yhdysvalloille kohdistamiaan vaatimuksia Irakista vetäytymisestä, se ryöpytti samalla Israelia sekä tuomitsi Syyriaa vastaan aiotut talouspakotteet.

Irak-asialta vei huomiota Malesian pääministerin Mahathir Mohamadin torstaista avauspuhetta seurannut kohu.

- Eurooppalaiset surmasivat kuusi miljoonaa juutalaista 12 miljoonasta, mutta nykyään juutalaiset hallitsevat maailmaa valtakirjan avulla, Mahathir sanoi. Hän kehotti muslimeja vastustamaan juutalaisvaltiota voiman sijasta järjen avulla.

Muun muassa Israel, USA, Australia, Saksa ja Italia tuomitsivat puheen jyrkästi. Israel syytti Mahathiria "samankaltaisen klassisen antisemiittisen propagandan" levittämisestä, joka aikanaan johti natsien juutalaisvainoihin. Israelin Singaporen-lähettiläs Itzhak Shoham vertasi puhetta Hitlerin lausuntoihin.

OIC-kokouksen isäntänä toiminut Malesia pahoitteli kohua ja puolustautui sanomalla, että pääministerin kommentit oli irrotettu asiayhteydestään. Järjestön johtajat asettuivat Mahathirin taakse, ja Jemenin ulkoministeri Abu Bakr al-Qurbi ilmoitti tukevansa häntä sataprosenttisesti.

Hänen mukaansa Mahathir oli ottanut esiin tärkeän asian sanoessaan israelilaisten ja juutalaisten hallitsevan laajasti maailman taloutta ja mediaa. Afganistanin presidentti Hamid Karzai puolestaan sanoi Mahathirin vain puhuneen asioista, jotka koskevat muslimimaailmaa sekä siitä, miten muslimien pitäisi kouluttautua.

Kaksi päivää kestänyt huippukokous oli suurin islamilaisten maiden johtajien kokoontuminen vuonna 2001 USA:ssa tehtyjen terrori-iskujen jälkeen. OIC:ssä on 57 jäsenmaata.

AFP, BBC, Reuters