1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

EU-ministereitä Iraniin neuvottelemaan ydinkiistasta

Britannian ulkoministeri Jack Straw, Ranskan ulkoministeri Dominique de Villepin ja Saksan ulkoministeri Joschka Fischer ovat matkustaneet Iraniin neuvottelemaan maan ydinohjelmaa koskevasta kiistasta. He tapaavat tiistaina presidentti Mohammad Khatamin.

Diplomaattilähteiden mukaan neuvottelut keskittyvät vaatimuksiin, että Iran lopettaa kokonaan uraanin rikastamisen. EU on vastineeksi lupaillut Iranille ulkomaista uraanipolttoainetta ydinvoimaloita varten.

Diplomaattilähteiden mukaan kolme suurta EU-maata ovat kulissien takana suostutelleet Irania taipumaan Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n vaatimuksiin ydinkiistassa.

IAEA on antanut Iranille kuun loppuun aikaa todistaa ettei sillä ole salaista ydinohjelmaa. Järjestö vaatii Irania myös allekirjoittamaan ydinsulkusopimuksen lisäpöytäkirjan, joka sallisi IAEA:n vapaasti tarkastaa maan ydinlaitoksia. Tarkastuksilla varmistettaisiin, ettei Iran pyri ydinohjelmallaan ydinaseiden valmistamiseen, vaan ainoastaan energiantuotantoon.

Iran ja IAEA kävivät viime viikolla tiiviitä neuvotteluja asiasta. Iranilaisvirkamiehen mukaan osapuolet olisivat päässeet asiassa "yhteisymmärrykseen" ja lähipäivinä tai viikkoina ratkeaa, allekirjoittaako Iran lisäpöytäkirjan.

AFP, Reuters