1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tuhannet liberialaiset palaavat kotiin

Yle Uutisten artikkeliarkisto

YK-järjestöt ovat aloittamassa avustustyön Liberian länsiosassa neljän vuoden tauon jälkeen. Alueella vierailleet YK-järjestöjen edustajat kertovat, että sodan tuhot ovat suuret ja avun tarve mittava, mutta taistelut ovat tauonneet ja tuhannet pakolaiset palanneet kotiin.

YK:n edustajat matkustivat lauantaina selvittämään avun tarvetta Voinjaman kaupunkiin, jossa Lurd-sissiliike käynnisti kapinansa huhtikuussa 1999. Järjestöjen edustajia oli saattamassa Lurdin komentaja.

Voinjama sijaitsee 260 kilometrin päässä pääkaupungista Monroviasta. Kaupungin 20 000 asukkaasta suuri osa pakeni sotaa, mutta tuhannet ovat nyt palanneet ja asukasluku noussut jälleen 15 000:een.

YK-järjestöjen mukaan kaupunki on ryöstelyn ja sotimisen jäljiltä raunioina. Muun muassa kaupungin sairaala ja YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n toimitilat sekä katolisen lähetyskeskuksen tilat ja terveysklinikka on tuhottu. Kaupunkiin johtavat tiet ovat kasvaneet umpeen.

Toisaalta YK-järjestöjen tapaamat asukkaat näyttivät UNHCR:n mukaan hyväkuntoisilta eikä merkkejä aliravitsemuksesta ollut näkyvissä. Ruoasta, lääkkeistä, vaatteista ja puhtaasta juomavedestä on silti suuri pula.

Vierailun aikana YK-järjestöille luovutettiin toimisto- ja majoitustiloiksi tyhjillään ollut rakennus. UNHCR:n mukaan avustustyö voi kuitenkin toden teolla alkaa vasta, kun Voinjamaan johtavat tiet saadaan kulkukelpoisiksi.

Tuhannet elävät yhä pakolaisina

Liberian taistelut ovat pääosin laantuneet sen jälkeen, kun maata vuodesta 1997 diktaattorin ottein hallinnut Charles Taylor lähti elokuussa maanpakoon ja hallitus allekirjoitti Lurd- ja Model-sissiliikkeiden kanssa rauhansopimuksen.

Viime viikolla kansallisen yhtenäisyyden hallituksen johtoon nimitettiin liikemies Charles Gyude Bryant.

Tuhannet pakolaiset ovat palanneet kotiin ja koluja siivotaan vauhdilla, jotta opetus saataisiin jälleen käyntiin kuun lopulla.

Liberian keskiosassa Taylorille uskolliset joukot ovat kuitenkin jatkaneet iskujaan ja sadattuhannet liberialaiset elävät edelleen pakolaisina toistakymmentä vuotta lähes tauotta jatkuneen sotimisen jäljiltä.

Liberian sisällä pakolaisina elää edelleen arviolta 500 000 ihmistä ja naapurimaissa noin 260 000.

YLE24

Lue seuraavaksi