Heinäsirkkaparvet uhkaavat satoa Pohjois-Afrikassa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kuivuuden koettelemat Mauritania, Niger ja Sudan uhkaavat nyt saada ristikseen viljasatoa syövät heinäsirkkaparvet, varoittaa YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO.

Vaeltavia heinäsirkkoja on tavattu maiden pohjoisosassa ja sirkkojen määrä on lisääntymässä nopeasti. Heinäsirkat ovat myös ryhmittymissä parviksi.

Autiomaan heinäsirkat elävät yleensä yksin ja hajallaan, mutta sääolojen suosiessa ne voivat lisääntyä nopeasti ja kerääntyä parviksi.

Kilometrien levyisissä parvissa voi olla jopa kymmeniä miljoonia sirkkoja ja parvet voivat siirtyä nopeasti alueelta ja maasta toiseen.

Sirkkaparvet voivat tuhota maatilan viljasadon muutamassa minuutissa. Niille maistuvat muun muassa durra ja hirssi mutta myös esimerkiksi vesimelonit.

Mauritaniassa sirkkojen lisääntymistä on suosinut se, että usean kuivuusvuoden jälkeen on saatu poikkeuksellisen paljon sateita. Kun kasvillisuus kuivui odotettua nopeammin, sirkat alkoivat kerääntyä yhteen.

FAO:n mukaan Pohjois-Afrikan heinäsirkkatilanne voi pahentua viikoissa, ja pahimmillaan uhattuina ovat myös sadot Marokossa ja Algeriassa.

YLE24, Reuters