Suomen Pankki huolestunut Nordean tulevasta valvonnasta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomen Pankki on huolestunut Nordea-pankin valvonnasta tulevaisuudessa, jos pankki muuttuu ns. eurooppayhtiöksi.

Nordean nykyinen holding-yhtiö Nordea AB muutetaan pankkitoimintaa harjoittavaksi yhtiöksi. Nordean ylimääräinen yhtiökokous hyväksyi tähän liittyvät muutokset keskiviikkona.

Nordea kaavailee muuttumista vuonna 2005 niin sanotuksi eurooppayhtiöksi. Kyseessä on uusi yhtiömuoto, joka tulee voimaan vuoden kuluttua.

Jos muutos toteutuu, tulee Nordean kotipaikaksi Ruotsi, jolloin myös pankin suomalaiskonttorien valvonta siirtyy ruotsalaisille.

Kauppalehden mukaan Suomen Pankkia huolestuttaa erityisesti se, kuinka konttorien valvonta onnistuu mahdollisina kriisiaikoina.

Nykyisin konttoreita valvoo suomalainen Rahoitustarkastus. Se neuvottelee parhaillaan valvonnasta ja työnjaosta Ruotsin viranomaisten kanssa.

Nordea: Talletussuoja säilyy

Nordeasta vakuutettiin keskiviikkona, ettei yhtiörakenteen muuttaminen vaikuta suomalaisten asiakkaiden talletussuojaan.

Varakonsernijohtaja Markku Pohjolan mukaan Nordea pitää huolen siitä, että eurooppayhtiön mahdollinen perustaminen ei heikennä talletussuojaa.

Mikäli Nordea aikanaan muuttuu eurooppayhtiöksi, jonka kotipaikka on Ruotsi, sen toimintaa koskevat määräykset perustuvat Ruotsin lainsäädäntöön. Ruotsissa talletussuoja ei nykyisin koske esimerkiksi määräaikaistalletuksia.

Pohjolan mukaan Nordealla ei ole mitään intressiä heikentää asiakkaiden talletussuojaa, koska se koetaan tärkeäksi asiaksi mahdollisissa kriisioloissa. Hänen mukaansa suojan nykytason säilyttämiseen on erilaisia vaihtoehtoja.

YLE24, STT