Voimakas magneettinen myrsky iskemässä Maahan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Maahan odotetaan voimakasta magneettista myrskyä, joka johtuu Auringossa tapahtuvista purkauksista. Magneettimyrsky voi aiheuttaa häiriöitä satelliittiyhteyksissä, sähköverkoissa ja jopa matkapuhelimissa.

Ilmiön taustalla on auringonpilkkujen runsas määrä. Niiden lähellä tapahtuvista purkauksista ohjautuu Maahan sähköisten hiukkasten pilvi. Joutuessaan vuorovaikutukseen Maan magneettikentän kanssa se aiheuttaa magneettisen myrskyn.

Myrsky voi merkittävästikin häiritä sähkö- ja tietoliikennejärjestelmiä. Vuonna 1997 magneettinen myrsky muun muassa sulki AT&T:n Telstar 401 -satelliitin, joka välitti televisiolähetyksiä. Vuonna 1989 Kanadassa sähköt katkesivat miljoonilta useiden tuntien ajaksi, kun magneettimyrsky sulki Quebecin sähkölaitoksen.

Sähkö- ja tietoliikennehäiriöiden lisäksi magneettiset myrskyt aiheuttavat revontulia.

Varoitus aurinkomyrskystä annetaan, kun auringossa havaitaan merkittävä purkaus. Tämänkertainen purkaus havaittiin keskiviikkona, ja Maassa seuraukset näkyvät yleensä 2 - 4 päivää myöhemmin.

Avaruussäätieteilijät arvioivat, että tämänkertaisen myrskyn vaikutukset tuntuvat Maassa 12 - 18 tuntia.

Myrskyjen voimakkuutta mitataan asteikolla 1:stä 5:een. Tämänkertaisen myrskyn on ennustettu olevan voimakkuudeltaan 3, eli keskitasoinen.

CNN, BBC