Magneettimyrsky iski maahan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Maan magneettikenttä on parhaillaan auringonpurkauksista johtuvan magneettisen myrskyn kohteena. Magneettimyrsky on muun muassa häirinnyt lentoliikenteen viestintäyhteyksiä.

Pohjois-Amerikassa magneettinen myrsky on sotkenut sähkölaitteiden ja satelliittipaikannusjärjestelmien toimintaa.

Myrskystä varoitettiin etukäteen herkän huipputekniikan käyttäjiä. Ilmiö ei kuitenkaan ole aiheuttanut vakavia ongelmia. Magneettisen myrskyn vaikutukset ulottuvat koko maapallolle ja sen uskotaan kestävän viikonlopun yli.

Magneettimyrskyksi kutsutussa ilmiössä auringosta tulee maahan tavallista enemmän energiaa. Ilmiön taustalla on auringonpilkkujen runsas määrä. Niiden lähellä tapahtuvista purkauksista ohjautuu Maahan sähköisten hiukkasten pilvi. Joutuessaan vuorovaikutukseen Maan magneettikentän kanssa se aiheuttaa magneettisen myrskyn.

Myrsky voi merkittävästikin häiritä sähkö- ja tietoliikennejärjestelmiä. Vuonna 1997 magneettinen myrsky muun muassa sulki AT&T:n Telstar 401 -satelliitin, joka välitti televisiolähetyksiä. Vuonna 1989 Kanadassa sähköt katkesivat miljoonilta useiden tuntien ajaksi, kun magneettimyrsky sulki Quebecin sähkölaitoksen.

Sähkö- ja tietoliikennehäiriöiden lisäksi magneettiset myrskyt aiheuttavat revontulia.

Reuters, CNN, BBC