Tornionlaaksolaiset pelkäävät meänkielen puolesta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tornionlaaksolaiset pelkäävät meänkielen aseman puolesta. Tuoreimpana uhkana pidetään Ruotsin radion säästösuunnitelmia, jotka voivat merkitä Pajalan toimituksen lopettamista. Virallisesta vähemmistökielen asemasta huolimatta meänkieltä ei juuri käytetä esimerkiksi virallisten asioiden hoidossa.

Meänkielisiä lähetyksiä on tehty Pajalasta pian 25 vuotta. Norrbottenin radion suunnitelmat lähetyspaikan siirtämisestä Luulajaan ihmetyttävätkin pajalalaisia.

- Solis vähän sama ko siirtäis Norrbottenin alueradion Tukholmaan. Kyllähän sieläki on norrbottenilaisia ja lähetyksiä voi tehä sieltä käsin, mutta aika kaukana toellisuuesta ja kuuntelijoista se on, sanoo toimittaja Bertil Isaksson Radio Norrbottenista, Pajalasta.

Vaikka lähetykset meänkielellä jatkuisivatkin, tietäisi muutto tekijöiden mielestä niiden tason heikkenemistä.

- Meilä on jo nyt suuria vaikheuksia saaja ossaavaa sakkia tekemään näitä lähätyksiä ja mie en ole yhthän varma että tämä porukka olis valmis lähthten Luulajaan, Isaksson epäilee.

Meänkieleen ei ole totuttu virastoissa

Kolmisen vuotta sitten saadusta virallisesta vähemmistökielen asemasta huolimatta tornionlaaksolaisten oma kieli ei vieläkään ole saanut jalansijaa esimerkiksi virallisten asioiden hoidossa. Kieliaktiivin mielestä esteenä on paljolti tottumuksen voima.

- Jos mie olen aina puhunu ko mie menen vaikka poliisiasemale ni puhunu Liisan kans ruottia, ni miksi mie nyt alkhasin puhhuun meänkieltä, kysyy kääntäjä Kerstin Johansson Kangoksesta.

Meänkielelle ollaankin luomassa kirjakieltä, joka parantaisi sen asemaa virkakielenä. Myös esimerkiksi meänkielen näkyvyys ja käyttö paikallisissa tiedotusvälineissä on tärkeää.

- Kyllä se on rohki vähän mitä sitä näkkyy. Jos mie joskus saan lukea jonku hauskan pakinan ni se on tiethen hyä, mutta pitäis olla myös uutisia meän kielellä, että se näkyis. Ja jos nämä raatiolähätykset meiltä loppuu niin se on iso takapakki kielelle, Johansson arvelee.

- Kyllähän se näyttää fiiniltä ko allekirjotettaan sopimuksia ja luvathaan toimia vähemmistöitten puolesta mutta että tehä sitte...