Malesiassa Badawi voimamies Mahathirin saappaisiin

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Aasian pitkäaikaisin vaaleilla valittu pääministeri, Malesian Mahathir Mohammed, siirtyi eläkkeelle perjantaina. Etenkin länsimaita lausunnoillaan kohauttanut Mahathir luovutti vallan valitsemalleen seuraajalle Abdullah Ahmad Badawille.

Mahathir Mohamad

Kaakkois-Aasiassa sijaitsevan Malesian pääministeri Mahathir Mohamad, 78, eläköityy 22 vuoden virkakauden jälkeen.

Valta siirtyi Mahathirin valitsemalle seuraajalle Abdullah Ahmad Badawille, jota on kuvattu politiittisissa piireissä mukavaksi herrasmieheksi. Badawi on ollut mm. puolustus- ja varapääministerinä.

Jäähyäispuheessaan parlamentissa Mahathir kuvasi maansa nousua raaka-ainetuottajasta teollisuusmaaksi. Samalla hän varoitti, että demokraattiset vapaudet voivat johtaa anarkiaan. Hän onkin sulkenut poliittisia vastustajiaan vankilaan, mm. homoudesta syytetyn varapääministerin Anwar Ibrahimin.

Länsimaiden arvostelija

Mahathir on ylittänyt lännessä uutiskynnyksen etenkin, kun hän on puhunut "valkoisen eurooppalaisen rodun", juutalaisten ja Australian asemasta sekä vastustanut homoseksuaaleja.

Viimeksi hän herätti laajaa huomiota sanomalla, että juutalaiset hallitsevat maailmaa. Vuonna 1997 hän väitti, etteivät juutalaiset pidä siitä, että muslimit menestyvät.

Mahathir on arvostellut myös oman uskontonsa edustajia. Tammikuussa hän totesi, että muslimit ovat hajallaan ja taistelevat keskenään vallasta ja heiltä puutuu olennaisia tietoja ja taitoja. Muslimit ovat vajonneet Mahathirin mielestä nyt kehityksensä alimmalle tasolle.

Hän syytti taannoin terrorismia vastaan taistelevia maita valtioterrorismista. Mahathir ei nimennyt tiettyä maata, mutta hänen tulkittiin tarkoittaneen etenkin Yhdysvaltoja. Mahathirin mukaan on selvää, että valtioiden harjoittamalla terrorismilla on paljon pahemmat seuraukset kuin yksittäisten ihmisten tekemillä terrori-iskuilla.

Eurooppalaisia Mahathir on syyttänyt ahneudesta ja moraalittoman elämäntavan syöttämisestä aasialaisille. Hän on ilmoittanut, että homoseksuaaliset brittipoliitikot heitetään ulos, jos he yrittävät maahan.

Australiaa hän on syyttänyt yrityksistä toimia Kaakkois-Aasian apulaisseriffinä. Mahathirin mielestä apulaisseriffien kanssa on hyvin vaikeaa tulla toimeen.

Reuters, AFP