1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Itäristeilyjen viisumipakko poistumassa

Venäjän uskotaan sallivan uudelleen viisumittomat risteilyt Helsingistä Pietariin. Asiasta kertoo muun muassa talouslehti Delevoi Peterburg.

Asia odottaa Venäjän ulkoministeriön vahvistusta. Suomalaisvarustamoille ei ole vielä viralllista tietoa tullut, mutta esimerkiksi Siljalla on asiasta kuultu epävirallisista lähteistä.

Silja Line on jatkanut viikottaisia risteilyjä Pietariin ryhmäviisumeilla. Aiemmin Pietariin seilannut Kristina Cruisesin alus Kristina Regina on tätä nykyä Välimerellä, mutta palannee vanhalle reitilleen.

Risteilyliikenteen viisumipakko astui voimaan kesällä 2002. Pietarin kaupunki laskee määräysten maksaneen sille lähes 10 miljoonan euron matkailijatulot.

Kesäsesonkina Pietarissa vierailee satoja suuria risteilyaluksia eri puolilta maailmaa. Niiden matkustajat ovat voineet kansainvälisen käytännön mukaan vierailla maassa 72 tuntia ilman viisumia.

Samalaista kohtelua on odotettu myös suomalaismatkustajille. Lippujen myynti voisi jatkua aina alusten lähtöön saakka, ja matkustamiselta poistuisi merkittävä byrokraattinen ja psykologinen este.

Nyttemmin voimassa olleen ryhmäviisumikäytännön mukaan matkustajatiedot on kerätty viikkoa ennen aluksen lähtöä ja toimitettu ne suurlähetystöön.

Viisumivapauteen odotetaan vahvistusta Venäjän viranomaisilta vielä tämän viikon aikana, mahdollisesti jo torstaina.

YLE24, Ylen Radiouutiset, Kymenlaakson Radio, STT