1. yle.fi
  2. Uutiset

Sony ja BMG puuhaavat musiikkijättiä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Japanilainen Sony ja saksalaisyhtiö Bertelsmann ovat yhdistämässä musiikkiyksikkönsä vielä tämän vuoden puolella, lehtitiedoissa kerrotaan. Mediajätit omistaisivat fuusiossa syntyvän Sony BMG:n puoliksi.

Uusi yhtiö hallitsisi neljäsosaa maailman musiikkimarkkinoista. Siten se olisi melkein yhtä suuri kuin nykyinen markkinajohtaja, amerikkalainen Universal Music.

Kaavailtu fuusio kiihdyttänee myös markkinakolmosen, brittiläisen Emin, ja nelosen eli Warner Musicin pyrkimyksiä yhdistyä. Warner neuvotteli alkuvuonna fuusiosta BMG:n kanssa, mutta yhtiöt eivät kyenneet sopimaan ehdoista.

Kilpailuviranomaisten vastustus kaatoi Emin ja Warnerin ensimmäisen yrityksen yhdistyä kolmisen vuotta sitten. Myös Sonyn ja BMG:n tuore hanke vaatii vielä kilpailuviranomaisten hyväksynnän.

Mediajättien tarve yhdistää voimiaan on seurausta levymyynnin maailmanlaajuisesta hidastumisesta. Tämä taas johtuu ennen muuta Internetistä, josta musiikkia pystyy imuroimaan ilmaiseksi tai ainakin kaupasta ostettuja cd-levyjä halvemmalla.

Universalin osuus maailman musiikkimarkkinoista on 26 prosenttia. Sonyn siivu on 14, Emin ja Warnerin molempien noin 12 ja BMG:n 11 prosenttia. Riippumattomille levymerkeille kuuluu yhteensä neljännes.

BBC, YLE24

Lue seuraavaksi