Suomessa pula spermanluovuttajista

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Spermanluovuttajien määrä on vähentynyt selvästi, kertoo Väestöliitto. Väestöliitto onkin lopettanut sperman myymisen lapsettomuusklinikoille, ja luovuttajia on poikkeuksellisesti houkuteltu lehti-ilmoituksin.

Parhaimmillaan luovuttajia on ollut vuodessa noin sata, joista parinkymmenen siemenneste on täyttänyt vaatimukset.

- Hyväksyttyjä luovuttajia on ollut neljä kertaa vähemmän kuin aikaisempina vuosina elikkä tänä vuonna on ollut vain seitsemän luovuttajaa ja se ei riitä koko maan tarpeeksi, kertoo Väestöliiton ylilääkäri Anne-Maria Suikki YLEn Tv-uutisille.

Tällä hetkellä spermaa riittää vain liiton omille lapsettomuusklinikoille, eikä sitä voida myydä muille. Mikäli lisää luovuttajia ei saada, spermaa saatetaan joutua hankkimaan ulkomailta.

Väestöliitossa epäillään luovuttajien pelkäävän, että heidän sukusoluistaan syntynyt lapsi saa myöhemmin tietää luovuttajan henkilöllisyyden.

Hallitus peruutti esityksensä hedelmöityshoitolaiksi viime helmikuussa ja uusi esitys pyritään antamaan ensi vuoden aikana. Vielä toistaiseksi luovuttajat voivat luottaa siihen, että heidän nimensä ja tietonsa säilyvät salassa.

Väestöliitto aloitti syyskuun lopussa kampanjan uusien lahjoittajien löytymiseksi. Heitä on etsitty lehti-ilmoituksin ja asiasta on tiedotettu korkeakulujen ilmoitustauluilla.

Luovuttajaksi kelpaa 20-45- vuotias terve mies, jonka sperma on tarpeeksi hyvälaatuista. Luovuttaminen perustuu auttamishaluun, siitä maksetaan ainoastaan kulukorvaus.

Suomessa vierasta spermaa vaativia hedelmöityshoitoja on vuosittain noin 500 ja hoitoa antavia klinikoita on 19.

YLE24