Aurinko-öljy-lämmitys yleistymässä

Öljyalan palvelukeskuksen mukaan aurinko-öljy-lämmitysjärjestelmät ovat yleistymässä myös Suomessa. Keski-Euroopassa on jo varsin tavallista, että talojen lämmitys ja lämmin käyttövesi saadaan hyödyntämällä aurinkolämpöä ja öljyä rinta rinnan.

Auringon avulla pystytään tuottamaan noin viidennes rakennuksen kokonaisenergian tarpeesta ja puolet lämpimästä käyttövedestä. Aurinkoenergiaa käyttämällä öljylämmitteisen, hyvin eristetyn rakennuksen vuotuista lämmitysenergian kulutusta voi vähentää useita kymmeniä prosentteja.

Suomen leveysasteilla aurinkolämpöä voidaan hyödyntää noin kahdeksan kuukautta vuodessa. Energiaa saadaan pilvisellä säälläkin, sillä aurinkolämpökerääjät vastaanottavat myös hajasäteilyä.

Aurinko-öljy-lämmityksessä aurinkolämpöä hyödynnetään niin kauan kuin sitä riittää. Öljyn käyttöön tarvitsee turvautua vain pimeimpien talvikuukausien aikana.

Suomessa on noin 250 000 öljylämmitteistä pientaloa, joista arviolta noin 100 000:n lämmitysjärjestelmä kaipaisi joka tapauksessa uusimista.

Vanhan laitteiston vaihtaminen uuteen on taloudellisesti ja ympäristösyistä järkevää. Aurinkolämmitys tuo vielä lisämahdollisuuden energiankulutuksen pienentämiseen.

Ylen ympäristötietopalvelu