Bushin sotilasmenojen lisäykset läpi senaatissa

USA:n senaatti on selvin numeroin 95-3 hyväksynyt presidentti George W. Bushin kahdeksan miljardin dollarin lisäykset sotilasbudjettiin. Rahoilla nostetaan sotilaitten palkkoja ja eläkkeellä olevien etuja. Armeija saa sata uutta lentokonetta ja uusien ydinaseitten kehittämiseen annetaan määräraha. 400 miljardin dollarin paketti vaatii vielä presidentin allekirjoituksen.

Yhdysvaltain senaatin hyväksymällä rahasummalla satsataan puolustuksen ja energiatalouden turvaamiseen seuraavan kuuden vuoden aikana 401,3 miljardia dollaria.

Edustajainhuone hyväksyi rahat jo viime perjantaina.

Rahalla mm. ilmavoimat saavat sata uutta ilmatankkauksiin kykenevää 767A-konetta, veteraanien etuja korotetaan ja palveluksessa olevien palkat nousevat. Lisäksi summa antaa mahdollisuuden kehittää ja tutkia kemiallisia ja bilogogisia puolustusohjelmia sekä uusia ja pieniä ydinaseita.

Paketin pelätään kiihdyttävän asevarustelua. Toisaalta osa varoista on varattu kylmän sodan aikaisten ydinaseiden hävittämiseen sen takia, jotteivat ne joutuisi terroristien tai vihamielisten maiden haltuun.

Varsinaisten sotilaitten määrä kasvaa reilut neljä prosenttia. Myös puolustusministeriön sisäistä rakennetta muutetaan niin, että siviilihenkilöstö ja sotilashenkilöstö erotetaan organisatorisesti selkeämmin toisistaan.

Yhtenä yksityiskohtana kongressi hyväksyi Pentagonin vastustuksesta huolimatta esityksen, joka rajoittaa puolustusvoimien mahdollisuuksia ostaa sotilasteknologiaa ja laitteita Yhdysvaltain ulkopuolelta.

Kongressi on jo hyväksynyt erilliset 87,5 miljardin dollarin rahapaketit Irakin ja Afganistanin operaatioiden rahoittamiseksi.