Finlandia-ehdokkaat valittiin

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kirjallisuuden Finlandia -palkintoa tavoittelee tänä vuonna kuusi romaania. Ehdolla ovat Joel Haahtelan Elena, Juha Itkosen Myöhempien aikojen pyhiä, Leena Landerin Käsky, Juha Ruusuvuoren Nokian nuoriso-ohjaaja, Pirkko Saision Punainen erokirja ja Lars Sundin Eriks bok.

Palkinto on luovutetaan 4. joulukuuta. Palkintosumma on 26 000 euroa. Saajan päättää kirjallisuudentutkija ja kriitikko Mervi Kantokorpi.

Ehdokkaat valitsi 89:n kirjan joukosta kolmihenkinen raati. Sen puheenjohtajana toimi Kari Rydman ja jäseninä Terhi Hyvärinen ja Marja-Riitta Vainikkala-Kejonen.

Raadin kommentit ehdokkaista

Joel Haahtela, Elena: "Tavattoman kaunis, runollinen, haikeahko, mutta lopulta merkittävän syvällinen pienoisromaani".

Juha Itkonen, Myöhempien aikojen pyhiä: "Hallittu esikoisromaani poikkeuksellisesta aiheesta, joka haastaa miettimään uskon ja syyllisyyden ongelmaa, ehkäpä aivan uudelta suunnalta".

Leena Lander, Käsky: "Eroottisesti latautunut tosipohjainen jännityskertomus vuodelta 1918, kolmiodraama saavuttamattomasta halusta, ihanteen ja motiivin ristiriidasta".

Juha Ruusuvuori, Nokian nuoriso-ohjaaja: "Lähitulevaisuuteen sijoittuva, mutta monella historian tasolla liikkuva monipohjainen yhteiskuntasatiiri, joka leikittelee tajunnan manipuloinnilla ja mahdottoman mahdollisuudella".

Pirkko Saisio, Punainen erokirja: "Kirja, jota voi lukea 70-luvun kuvana, rakkaustarinana tai teatterihistoriana, kirja jossa runollisuus ja kerronnallisuus yhdistyvät rikkaalla tavalla".

Lars Sund, Eriks bok: "Trilogian päätös, laaja eeppinen romaani, jossa nykyaika ja historia kohtaavat suvereenisti ja jossa menneitten sukupolvien ääni limittyy kertojan käsityksiin tapahtumien kulusta ja syistä. Romaani ilmestyy WSOY:n kustantamana suomeksi ensi syksynä"

STT