1. yle.fi
  2. Uutiset

Aurinko aktiivisin tuhanteen vuoteen

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Aurinko on ollut 1940-luvulta lähtien aktiivisempi kuin koskaan vuoden 850 jälkeen, kertoo uusi suomalais-saksalainen tutkimus. Aktiivisuus näkyy esimerkiksi auringonpilkkujen ja erilaisten auringonpurkausten sekä revontulten määrän lisääntymisenä.

Revontulia

Oulun yliopiston ja saksalaisen Max-Planck-instituutin tutkijoiden mukaan auringon aktiivisuus on 60 viime vuoden aikana ollut noin 2,5-kertainen tuhannen vuoden keskiarvoon verrattuna.

Tutkimuksessa on käytetty auringonpilkkujen pitkäaikaisia havaintoja 1610-luvulta lähtien ja selvitetty radioaktiivisten alkuaineisotooppien pitkäaikaista esiintymistä muun muassa Grönlannin ja Etelämantereen mannerjäästä.

Auringonpilkut ovat auringon pinnalla näkyviä voimakkaan magneettikentän alueita, jotka ovat muuta pintaa noin 1 500 astetta kylmempiä ja näkyvät siksi taustaansa tummempina.

Tutkimuksessa käytettiin ensimmäistä kertaa fysikaalisia malleja, joilla voidaan kuvata monivaiheinen yhteys auringonpilkkujen ja radioaktiivisten isotooppien välillä. Näin saatiin ensimmäinen luotettava arvio auringonpilkkujen määrästä vuodesta 850 lähtien.

Tutkijoiden yhteistyöjulkaisu on saanut painoluvan amerikkalaisen Physical Review Letters -lehden joulukuun numeroon.

STT

Lue seuraavaksi