Pienleipomot eivät luovuta isompien puristuksessa

Lappilaiset pienleipomot eivät aio luovuttaa suurten valtakunnallisten leipomoiden puristuksessa, vaikka vähittäiskaupan ketjujen yhä keskittyneempi tuotevalikoimapolitiikkka, kiristyneempi kilpailu ja tuonti ajavat pienemmät yhä ahtaammalle.

Leipomoteollisuuden toimialaraportin mukaan suurten kauppa on pienten korvapuusti.

Vaikka Fazer ja Vaasan leipomot pitävät hallussaan 60 prosenttia päivittäiskaupan leipämarkkinoista, ei leipomoyrittäjä Pekka Vuonnala koe, että sallalainen Kursun Leipomo olisi suurten rutistuksessa.

- Muutamat kärkituotteemme eli rouheleipä ja ohrarieska ovat sellaisia, että suurteollisuus ei pysty niihin millään vastaamaan.

Tuotekehittely on tärkeää

Kursun leipomo tunnetaan erityisesti perinteisestä rouheisesta reikäleivästä. Vuonnalan mukaan leipomoteollisuudessa on kuitenkin kiinnitettävä jatkuvasti huomiota tuotekehittelyyn.

- Uusi resepti on valmiina, mutta kapasiteetti ei anna vielä myöten sen toteuttamiseen. Aina on kuitenkin oltava varalla jotain uutta, Vuonnala sanoo. Kursun Leipomo on toiminut noin 23 vuotta ja se työllistää toistakymmentä henkilöä.