Leikkausten hinnoissa merkittäviä eroja

Sairaalat laskuttavat kunnilta hyvin erilaisia hintoja samankaltaisista leikkauksista tai tutkimuksista. Osa sairaaloista sortuu myös yli- tai alihinnoitteluun, kertoo Aamulehti.

Kuntaliiton keräämässä selvityksessä oli vertailtu 48 sairaalan hinnoittelua. Joidenkin toimenpiteiden hinnat vaihtelevat jopa satoja euroja eri puolilla maata.

Esimerkiksi päiväkirurgisesta kaihileikkauksesta Etelä-Karjalan keskussairaala veloittaa kunnalta 568 euroa ja Pietarsaaren sairaala 1 109 euroa.

Päiväkirurgiana tehtävä peräpukamaleikkaus maksaa Etelä-Karjalan keskussairaalassa jopa neljä kertaa vähemmän kuin Hyksin Helsingin sairaaloissa.

Kuntaliiton kehityspäällikkö Heikki Punnonen muistuttaa kuitenkin, että kaikki palvelut eivät ole samansisältöisiä. Joissain sairaaloissa leikkauksen hintaan lasketaan mm. jälkitarkastus.

Sairaanhoitopiireille vaihtelevat hinnat voivat tuoda ongelmia. Esimerkiksi Myrskylän kunta Itä-Uudellamaalla on päättänyt erota Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä korkeiden hintojen vuoksi.

Potilaille hoito on lakisääteisesti samanhintaista.

Aamulehti