1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

nimetön

SAUDI-ARABIAN poliisi on surmannut kaksi miestä, jotka suunnittelivat autopommi-iskua maan pääkaupunkiin Riadiin.

Norjan kuningas HARALD on joutunut sairaalaan verivirtsaisuuden eli hematurian vuoksi. Kuninkaanlinnan mukaan sairaalahoito jatkuu viikon loppuun. Kuninkaan sijaisen toimii tämän ajan kruununprinssi Haakon.

YHDYSVALLAT jatkaa vuodella kansalaistensa matkustuskieltoa LIBYAAN turvallisuussyihin vedoten. USA aikoo silti tarkistaa kantaansa kolmen kuukauden välein siinä toivossa, että Libya tarttuisi USA:n esittämiin keinoihin mm. terrorismin kitkemiseksi.

EUROOPAN UNIONI pääsi myöhään eilisiltana sopuun ensi vuoden talousarviosta, jonka loppusumma on noin 99,7 mrd. euroa. Maksumääräykset nousevat 2,3 prosenttia. EU-parlamentti ajoi reilusti suurempaa maksukorotusta, mutta jäsenmaat saivat tahtonsa läpi.

YK:N turvallisuusneuvosto on päättänyt jatkaa KYPROKSEN rauhanturvaoperaatiota ainakin kesäkuun puoliväliin saakka. Saarella on 1 200 YK:n sotilasta.

TURKISSA yhdeksän ihmistä on saanut syytteet liittyen kahteen Istanbulissa viime viikolla tehtyyn pommi-iskuun. Heitä syytetään kiellettyyn järjestöön kuulumisesta tai sen avustamisesta. Turkissa turvatoimia on kiristetty muslimien paastokuukauden Ramadanin päättymisjuhlan vuoksi.

MOSKOVAN toissaöisen asuntolapalon uhrien määrä on noussut 36:een. Asuntolassa oli kirjoilla myös yksi suomalaisopiskelija, joka oli toisaalla palon sattuessa.

INTIAN ja PAKISTANIN rajalla on alkanut aselepo. Kashmiriin sijoitetut sotilaat laskivat aseensa sopimuksen mukaan muslimien Ramadanin päätösjuhlan alkajaisiksi. Mailla oli ensin kiistaa aselevon täsmällisestä aloitushetkestä.

TEMELININ kiistelty ydinvoimalaitos Tshekissä on jälleen suljettu tilapäisesti polttoainesauvassa ilmenneen vian takia. Neuvostomallisen voimalan alasajo on 55:s kolmen vuoden aikana.

RUOTSISSA on tehty harvinainen elinsiirto, jossa 40-vuotiaalle naiselle siirrettiin kuusi uutta elintä yhdellä kertaa. 18-tuntisessa leikkauksessa nainen sai maksan, munuaisen, haiman, mahalaukun sekä pohjukais- ja ohut- suolet. Samantyyppinen leikkaus on tehty vain pari kertaa aiemmin USA:ssa.

BRITANNIA varoittaa kansalaisiaan matkustamasta Turkkiin, jos se ei ole aivan välttämätöntä. Ulkoministeriön mukaan mm. Ankarassa ja Istanbulissa on olemassa välitön vaara uusista terrori-iskuista.

YHDYSVALTAIN senaatti on hyväksynyt vuosien kiistelyn jälkeen uuden lääkintähuoltolain. Laki on merkittävin uudistus amerikkalaisten lääkekorvausjärjestelmässä sitten vuoden 1965. Lain myötä yksityiset vakuutusyhtiöt pääsevät kilpailemaan valtion tarjoaman, tehottomaksi haukutun Medicare-sairaus- vakuutusjärjestelmän kanssa.

PARIISIIN ei vastedeskään rakenneta yli 37-metrisiä tornitaloja. Pariisin kaupunginhallitus on päättänyt pitää voimassa rakentamista koskevan kiellon.