Pikkulintuja tänä talvena vähän

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Pihlajanmarjojen niukkuus vähentää tänä talvena Suomessa nähtävien pikkulintujen luku- ja lajimäärää, ilmeni Varsinais-Suomessa marraskuun alussa tehdyssä lintulaskennassa.

Myös alkukesän kylmyyden on pelätty vähentäneen lintujen määrää.

Laskennassa havaittiin myös myönteisiä seikkoja. Tikkoja, varsinkin käpytikkoja on runsaasti. Varsinais-Suomessa on myös tehty havaintoja valkoselkätikasta, joskaan laskennassa niitä ei havaittu.

Turun seudulta vähentynyt hömötiainen on myös palautunut tavanomaiselle tasolleen.

Varpusen todettiin taantuneen Varsinais-Suomessa 80 prosenttia 30 vuodessa. Nyt pientä palautumista on havaittavissa.

Birdlife Suomi: Natura-pelloilla huolehdittava myös linnuista

Lintuharrastajien järjestö Birdlife Suomi on huolissaan Natura-alueisiin kuuluvien peltojen käytöstä. Järjestön mukaan alueiden hoito ja käyttösuunnitelmaluonnoksissa ei oteta riittävästi huomioon lintujen hyvinvointia.

Peltojen käyttöä suunniteltaessa on otettava huomioon niin ihmisen kuin lintujenkin tarpeet, sanotaan Birdlife Suomen julkaisemassa tiedotteessa. Maanviljelijöiden on saatava peltolintujen hyvinvoinnista riittävä korvaus.

Järjestön mukaan alueiden käyttö- ja hoitosuunnitemia olisi täydennettävä siten, että edellytykset peltolintujen häiriöttömään pesimiseen paranisivat. Tämä saavutettaisiin suosimalla esimerkiksi syyskylvöä, nurmiviljelyä, laidunnusta ja kesannointia.

Pelloille tulisi jättää talveksi talventörröttäjiä ja järjestää talviruokintaa.

Monet Suomen maatalousympäristön linnut, kuten peltosirkku, peltopyy, kuovi, keltavästäräkki ja tuulihaukka ovat taantuneet huomattavasti. Naturaan kuuluvila peltoalueilla on järjestön mukaan erityinen vastuu alueiden populaatioista.

Järjestön Turussa kokoontunut edustajisto huomattaa erityisesti, että Ruissalon Natura-alueen peltolinnustoa ei ole otettu huomioo riittävästi. Ruissalon uimarannan hanhiongelmat vähenisivät, jos valkoposki- ja kanadanhanhille järjestettäisiin ruokailupeltoja.

STT, YLE24