1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

EU esittää Ranskaa fuusioreaktorin sijoituspaikaksi

Euroopan unioni esittää, että kansainvälinen fuusiovoiman koereaktori rakennettaisiin Ranskan Cadaracheen. Sijoituspaikasta kävi viimeiseen saakka kovaa kilpailua Espanjan Vandellos.

Fuusioreaktorin rakennushankkeessa ovat mukana kaikki maailman teollisesti kehittyneet maat; Yhdysvallat, Japani, Kiina, Venäjä, Etelä-Korea sekä EU.

Reaktorin sijoituspaikka ratkeaa joulukuussa Yhdysvalloissa pidettävässä kokouksessa. Ranskan kanssa mukana kisassa on myös Japanin Rokkasho, jota tukevat Yhdysvallat, Venäjä, Kiina ja Etelä-Korea.

Fuusioreaktorin rakentaminen on valtava työmaa. Reaktorin hinnaksi arvioidaan 4,5 miljardia euroa. Laitoksen on määrä valmistua vielä tämän vuosikymmenen aikana.

Puhdasta aurinkoenergiaa

Fuusioenergia on samanlaista, mitä aurinko tuottaa jatkuvasti. Päinvastoin kuin nyt käytössä olevat fissioreaktorit, fuusiossa energiaa kehittyy, kun kevyet atomit yhtyvät raskaammiksi.

Fuusioreaktion käynnistämiseksi kaasua on kuumennettava yli 100 miljoonaan celsiusasteeseen. Tässä tilassa kaasu muuttuu plasmaksi.

Plasmapartikkelit deuterium ja tritium muodostavat heliumatomeja ja neutroneja, jotka liikkuvat suurella nopeudella. Samalla vapautuu suuria määriä energiaa.

Reaktorissa neutronien liikettä hidastetaan litiumissa, eli tiheämmässä materiaalissa. Tällöin saadaan talteen sähkövoimaa.

Fuusiovoiman raaka-ainetta on määrättömästi. Deuterium ja tritium ovat molemmat vedyn isotooppeja. Deuteriumia erotetaan vedestä ja tritiumia litiumista, joka on hyvin yleinen metalli.

Jos fuusioenergiaa tuotava laitos onnistuu, energiaa saadaan tuotetuksi halvalla ja ympäristöystävällisesti.

Ongelmana on, että laitos on teknisesti erittäin vaikea ja kallis hanke. Nyt rakennettavan laitoksen tavoite olisi tuottaa 500 megawattia fuusioenergiaa 500 sekunnin ajan tai pidempään. Toistaiseksi fuusioenergiaa ei ole onnistuttu tuottamaan siten, että tuotettu energiamäärä ylittäisi prosessiin käytetyn energian.

BBC, AFP, Reuters