1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Lupaava sars-rokote kehitteillä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvalloissa Pittsburghin yliopiston tutkijat ovat saaneet lupaavia tuloksia uuden sars-rokotteen kehittelyssä.

Tutkijat ovat testanneet rokotetta kuudella reesusmakaki-apinalla. Eläimet olivat alkaneet tuottaa sars-viruksen vasta-aineita varsinkin 28 vuorokautta myöhemmin annetun tehosterokotuksen jälkeen.

Seuraavaksi apinat altistetaan varsinaiselle sars-virukselle. Myös laboratoriotutkimuksia on jatkettava.

Lupaavista tuloksista rohkaistuneet tutkijat uskovat rokotteesta olevan ennen pitkää hyötyä myös ihmisille. Sars-rokote saadaan käyttöön mahdollisesti jo ensi vuoden kuluessa.

Uusi rokote on valmistettu siten, että tavallista flunssaa aiheuttavaa adenovirusta muunneltiin geneettisesti niin, että osa siitä muistuttaa sars-virusta. Koe-eläimeen ruiskutettuna se aiheuttaa sars-vasta-aineiden syntymisen. Vasta-aineiden määrä vaihteli koe-eläimestä toiseen, mutta tehosterokote synnytti voimakkaan vasta-ainereaktion.

Myös muualla kehitellään vastaavia rokotteita. Esimerkiksi Kiina kertoi taannoin, että se saattaa aloittaa kehittämänsä rokotteen testaamisen ihmisillä jo tämän kuun aikana. Kanadalainen rokote saataneen valmiiksi puolessatoista vuodessa.

Sars-viruksen aiheuttama kuumetautiepidemia puhkesi Kiinassa runsas vuosi sitten. Tautiin kuoli Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan kaikkiaan 774 ihmistä, eniten Kiinassa, Hongkongissa ja Kanadassa. Tautia tavattiin noin 30:ssä maassa, sairastuneita ihmisiä oli noin 8 000. Tauti aiheutti suuret menetykset Aasian taloudelle sekä lentoliikenteelle.

Monet tutkijat pelkäävät, että epidemia voi palata. Tästä syystä rokotetta kehitellään nopeaa vauhtia.

AFP, Reuters, YLE24

Lue seuraavaksi