Laihdutuslääkkeiden käyttö vähentynyt

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Muutaman vuoden ajan myynnissä olleiden laihdutuslääkkeiden käyttö on vähentynyt selvästi, kertoo Kela. Vuonna 2000 yli 2 400 laihduttajaa sai Kelasta korvauksia laihdutuslääkkeille, mutta viime vuonna korvauksia myönnettiin enää 870 tapauksessa.

Laihdutuslääkkeiden käyttö on Ruotsissa ja Tanskassa selvästi yleisempää kuin Suomessa, mutta näissäkin maissa lääk- keiden menekki on laskenyt jyrkästi.

Kelan mukaan suuntauksen taustalla on laihdutuslääkkeiden odotettua huononpi teho ja kiusalliset haittavaikutukset. Kelan tutkijat korostavat elintapojen merkitystä laihduttamisessa.

Kela myöntää korvausta laihdutuslääkkeistä vain henkilöille, jotka sairastavat muun muassa diabetestä, verenpainetautia tai nivelrikkoa.

Suhteellisesti eniten korvauksia saaneita oli viime vuonna Savossa, Kainuussa, Lapissa ja Pohjois-Karjalassa ja vähiten Ahvenanmaalla ja Vaasan sairaanhoitopiirissä.

Ylipainoisuus lisääntyy edelleen

Kelan mukaan terveyshaittoja aiheuttava ylipaino yleistyy edelleen. Jopa joka viides aikuinen ylittää merkittävän lihavuuden rajan, työikäisistä miehistä joka neljäs.

Ylipainoisia miehiä on eniten Etelä-Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla sekä naisia Pohjois-Karjalassa, Etelä-Pohjanmaalla ja Satakunnassa.

YLE24