1. yle.fi
  2. Uutiset

Allergiat lisääntyvät voimakkaasti

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Erilaiset allergiat ja astma ovat kaksinkertaistuneet 1970-luvulta. Mikään muu sairaus ei ykköstyypin diabetesta lukuunottamatta lisäänny Suomessa yhtä nopeasti.

Atooppisista sairauksista kärsii maassamme satoja tuhansia ihmisiä. Peräti viidennes suomalaisista kärsii jonkinasteisesta atooppipisesta ihottumasta, 15 - 20 prosenttia allergisesta nuhasta ja lapsista 5 prosenttia astmasta.

Mitään yksittäistä tai varmaa syytä allergioiden kasvuun ei ole löydetty. Ns. infektio- ja hygieniateorioille on tosin jo näyttöä. Osa allergioista on vahvasti perinnöllisiä.

Infektioteorian mukaan ihmisen immuunipuolustus on jäänyt tavallaan toimettomaksi, koska monet tulehdustaudit ovat terveydenhoidon kehittymisen myötä väistyneet. Immuunijärjestelmän on näin ollen keksittävä itselleen käyttöä ja näin se alkaa reagoida herkemmin muihin ympäristötekijöihin.

Hygieniateorian mukaan elinympäristömme liiallinen puhtaus voisi olla syynä yliherkkyyksien lisääntymiseen. Esimerkiksi Saksassa tehty tutkimus osoittaa, että lapset, jotka ovat olleet yhteydessä navettaympäristöön kärsivät allergioista ja astmasta ainakin puolet verrokkeja vähemmän.

Parannuskonstia tai ehkäisevää rokotetta allergioihin ei vielä ole löydetty. Lääkäreiden mukaan nykyisin käytössä olevat lääkkeet ovat hyvin siedettyjä ja turvallisia.

Suomessa on paraikaa meneillään tutkimus, jossa tutkitaan maitohappobakteerien merkitystä lasten allergian ehkäisyssä. Aiempi suppeahko tutkimus Turussa on osoittanut, että niiden syöttäminen voisi suojata lapsia atooppisilta taudeilta.

Allergiset sairaudet aiheuttavat vuosittain yli kolmen miljardin euron kustannukset. Ne ovat tärkein tautiryhmä, joka aiheuttaa rajoituksia ammatinharjoittamisen suhteen.

STT, YLE24

Lue seuraavaksi