Sri Lankassa kiista vesihuollon yksityistämisestä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Sri Lankan hallitus yrittää Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston tukemana yksityistää vesijohtoverkoston. Kansalaisaktivistit pyrkivät estämään hankkeen. Aktivistit saivat marraskuussa osavoiton oikeudenkäynnissä.

Sri Lankan korkein oikeus päätti marraskuussa hylätä hallituksen esittämän yksityistämishankkeen, koska asia vaatii sen mielestä provinssien neuvostojen hyväksynnän.

Aktivistien mukaan veden yksityistäminen merkitsisi sitä, että köyhimmät ihmiset jäisivät vaille puhdasta juomavettä. Köyhyyden aiheuttama kurjuus pahenisi entisestään.

Hallituksen mukaan aktivistit ovat ymmärtäneet hankkeen väärin. Vesivaroja ei yksityistettäisi, ainoastaan niiden hallinnointi.

Sri Lankan köyhissä osissa ihmisten vesihuolto perustuu yleisiin vedenottopaikkoihin, joissa vettä voi ottaa hanasta maksutta. Yksityistämisellä tavoiteltaisiin vesihuollon tehokkuden lisäämistä ja veden haaskaamisen vähentämistä.

Aktivistit pelkäävät, että vesihuollon muutokset ovat hallituksen ensimmäinen askel tiellä, joka johtaisi myös terveydenhuollon, sähköhuollon ja rautateiden yksityistämiseen.

Pääkaupungissa Colombossa 3 000 ihmistä osoitti viime viikolla mieltään vesihanketta vastaan. Heidän mielestään yksityistäminen vaikeuttaisi yhdeksän miljoonan ihmisen elämään, puoleen Sri Lankan väestöstä.

Muutama vuosi sitten Sri Lankan postilaitoksen yksityistäminen kaatui postityöläisten vastalauselakkoon.

IPS