Nobelin rauhanpalkitulta moitteita länsimaille

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Nobelin rauhanpalkinnon saaja, iranilainen Shirin Ebadi moittii länsimaita ihmisoikeuksien loukkaamisesta terrorismin vastaisen sodan varjolla.

Palkinnon keskiviikkona Oslossa vastaanottanut Ebadi sanoi, että jotkut maat ovat käyttäneet Yhdysvalloissa toissa vuoden syyskuun 11. päivänä tehtyjä terrori-iskuja tekosyynä ihmisoikeusloukkauksille.

Hän moitti muun muassa sitä, että Yhdysvaltain vankeina Guantanamossa olevilta on riistetty kansainvälisin sopimuksin tunnustetut ihmisoikeudet. Guantanamon vankileirillä on yli 600 ihmistä, joita Yhdysvallat epäilee terrorismista.

Ebadin mukaan on huolestuttavaa, kun ihmisoikeuksia rikkovat samat länsimaiset demokratiat, jotka ovat ajaneet niiden tunnustamista.

Ebadi arvosteli palkintopuheessaan myös sitä, että YK:n päätöksien sitovuus on valikoivaa. Hän huomautti, että Irakia koskevat päätökset ovat johtaneet toimiin. Sama ei sen sijaan ole koskenut Israelin miehitysvaltaa palestiinalaisalueilla koskevia päätöksiä.

Ebadi on ensimmäinen rauhanpalkinnon saanut musliminainen. Hänet palkittiin yöstä ihmisoikeuksien ja naisten aseman kohentamiseksi Iranissa.

Nobelin rauhanpalkinnon saaja julkaistiin lokakuussa ja palkinto luovutettiin keskiviikkona Oslossa. Palkintosumma on 1,1 miljoonaa euroa. Ebadi aikoo lahjoittaa koko summan Iranissa toimiville ihmisoikeusjärjestöille.

Ebadi toivoo, että hänen palkitsemisensa saisi naiset laajasti vaatimaan oikeuksiaan.

AFP, Reuters, BBC