Suolistosyöpien seulonta alkaa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomessa aloitetaan paksu- ja peräsuolensyövän seulominen. Ensimmäiset kirjeet ulostenäytteiden keräämiseksi postitetaan seulottaville keväällä. Paksusuolensyöpä on Suomen kolmanneksi yleisin syöpä.

Jos paksusuolensyövän hoito aloitetaan varhaisessa vaiheessa, siitä paranee 90 prosenttia potilaista. Syöpä on yleisintä yli 60-vuotiailla, ja seulonnat suunnataankin juuri heille.

Seulottavat poimitaan satunnaisotannalla Väestörekisterikeskuksen tiedostoista. Ensimmäisessä vaiheessa mukana on 1940, 1942 ja 1944 syntyneitä. Kirje lähetetään noin puolelle näihin ikäryhmiin kuuluvista kuntalaisista.

Uusia paksusuolensyöpätapauksia löydetään vuosittain 2 300 - 2 500, ja suolistosyöpiin kuolee joka vuosi noin tuhat ihmistä.

Seulontojen aloittaminen on kunnille vapaaehtoista, ja monet kunnat selvittävät vielä, onko niillä siihen varaa ja resursseja.

Seulontojen hyödystä on saatu vahvaa näyttöä mm. Birtanniassa, missä suolistosyöpien kuolleisuutta on saatu niiden avulla vähenemään selvästi.

Sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvoksen Sari Lankisen mukaan paksusuolensyöpä lisääntyy Suomessa koko ajan. Sen oireet ovat epämääräiset, eikä moni lähde lääkäriin edes verisen ulosteen takia.

Nykyään Suomessa seulotaan laajasti vain kahta kahta naisten syöpätyypppiä, rintasyöpää ja kohdunkaulansyöpää.

STT