1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomi saa EU:n kemikaaliviraston

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomi saa Euroopan unionin kemikaaliviraston aiemmin tavoittelemansa elintarvikeviraston sijaan. Kemikaaliviraston sijoittaminen Suomeen sisältyy virastopakettiin, jonka puheenjohtajamaa Italia esitteli huippukokoukselle.

Virastopaketin mukaan Italia saa itse elintarvikeviraston, Ruotsi tartuntatautien viraston, Espanja kalastusviraston, Portugali meriturvallisuusviraston ja Ranska rautatieviraston.

Suomi ja Italia väänsivät vuosikausia kättä siitä, sijoitetaanko elintarvikevirasto Parmaan vai Helsinkiin.

Myös kemikaalivirastosta on tulossa suhteellisen suuri, elintarvikeviraston kokoinen. Viraston työntekijämää noussee yli 200:n vuoteen 2011 mennessä. Pääministeri Matti Vanhasen mukaan virasto aloittaa toimintansa 2 - 3 vuoden kuluessa.

Suomalaisasiantuntijan mukaan kemikaalivirasto voidaan sijoittaa tarvittaessa Helsingin Viikkiin.

Kemikaalivirasto valvoo kaikkia Euroopan markkinoilla olevia aineita. Samalla se kerää tietoa aineiden vaarallisuudesta rekistereihinsä. Lääkkeillä ja esimerkiksi elintarvikkeiden lisäaineilla on kuitenkin oma valvontajärjestelmänsä.

Kemikaaliviraston painoarvoa voi vielä lisätä suunnitelma, jonka mukaan kaikkien EU:n teollisuudessa käytettävien kemikaalien pitäisi tulevaisuudessa saada hyväksymismerkintä unionilta.

Eri EU-maissa kemian teollisuudessa työskentelee 1,7 miljoonaa ihmistä.

Virastolle paikka Viikissä

Suomeen tulevan kemikaaliviraston sijoituspaikkaa ei ole päätetty.

Tarvittaessa se voidaan sijoittaa aiemmin hamutulle elintarvikevirastolle kaavailtuihin tiloihin Helsingin Viikkiin.

Tiedepuistossa on nyt 12 000 neliön tila, joista suurin osa on vuokrattu pienyrityksille. Tilat pystytään raivaamaan nopeasti uuteen käyttöön.

EU:n kemikaaliasetus astunee voimaan vuonna 2007 ja virasto aloittanee toimintansa viimeistään samaan aikaan. Viraston palvelukseen tulee 200 - 240 työntekijää. Viraston vuosibudjetti on noin 30 miljoonaa euroa.

- Todennäköinen tilantarve on ihan sama kuin millä tahansa virastolla; työhuoneita, kokoushuoneita, eikä mitään erikoisvaatimuksia, esimerkiksi laboratoriotiloja sinne ei mun käsityksen mukaan tule, sanoo neuvotteleva virkamies Juha Pöytsiä sosiaali- ja terveysministeriöstä TV-uutisten haastattelussa.

STT:n haastattelema sijoituspaikka-asiaa hoitanut maatalousministeriön ylijohtaja Veli-Pekka Talvela muistuttaa kuitenkin, ettei kemikaalivirastolla ole samanlaista yhteyttä Viikin yliopistoalueen biotieteisiin kuin elintarvikevirastolla olisi ollut.

Yhdentoista viraston sijoituspaketti

Euroopan unioni sai solmittua sijoituspaketin, jonka perusteella peräti 10 virastoa sijoitetaan unionin jäsenmaihin. Yhden viraston paikkaa ei vielä päätetty, mutta sen saanee joku uusista jäsenmaista.

- Kemikaalivirasto Suomelle. Sijoituspaikkaa ei ole päätetty. - Elintarvikevirasto Italian Parmaan - Kalastusvirasto Espanjan Vigoon - Meriturvallisuusvirasto Portugalin Lissaboniin - Tietoturvavirasto Kreikkaan. Sijoituspaikkaa ei ole päätetty - Lentoturvavirasto Saksan Kölniin - Rautatievirasto Ranskan Lilleen tai Valenciennes'een - Tartuntatautivirasto Ruotsiin. Sijoituspaikkaa ei ole päätetty - Rasismia ja ihmisoikeuksia käsittelevä virasto Itävallan Wieniin (Rasismiyksikkö toimii jo) - EU:n syyttäjävirasto Hollannin Haagiin (toimii jo) - Poliisikoulu Britannian Lontooseen - Rajavalvontaviraston sijoitusmaasta ei päätöstä. Mahdollisesti johonkin uuteen jäsenmaahan.

YLE24, STT

Lue seuraavaksi