1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Venetsian historiallinen oopperatalo nousi tuhkasta

Venetsian historiallinen oopperatalo Teatro de la Fenice, jonka tuhoutui tulipalossa vuonna 1996, aloittaa toimintansa uudelleen sunnuntaina. Tulipalo jätti rakennuksesta jäljelle vain ulkoseinät, mutta talo on nyt rakennetty alkuperäiseen asuunsa.

Tuhkasta nousseen Feeniks-linnun mukaan nimetyn talon uusissa avajaisissa esitetään Beethovenin ja Stravinskyn ja Wagnerin sekä Venetsian oman pojan Antonio Caldaran musiikkia.

Varsinaisesti oopperaa päästään laulamaan vasta ensi syksynä. Ensimmäisenä uudelta lavalta kuullaan Verdin La Traviata.

Feeniks-nimensä oopperatalo sai 1700-luvulla, kun se rakennettiin palaneen Teatro San Benedetton paikalle. Myös uusi talo joutui toistuvasti liekkien ruoaksi, ensimmäisen kerran jo ennen valmistumistaan vuonna 1790.

Teatro de la Fenicen lavalla ovat saaneet ensi-iltansa monet maailmankuulut oopperat, La Traviatan lisäksi muun muassa Rigoletto.

Kaksi sähkömiestä sai aiemmin tänä vuonna kuuden ja seitsemän vuoden vankeustuomiot vuoden 1994 tulipalosta. Heidän todettiin sytyttäneen sen välttääkseen sakot, jotka heitä uhkasivat sähköjohtojen korjaustöiden viivästymisestä.

Talon korjaaminen kesti suunniteltua pitempään ja maksoi 60 miljoonaa euroa. Uuden rakennuksen turvaksi on asennettu perusteellinen palohälytin- ja sammutusjärjestelmä.

AFP, Reuters