Saddam Hussein pidätetty

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Irakin entinen presidentti Saddam Hussein pidätettiin lauantai-iltana kotikaupunkinsa Tikritin lähistöllä. Pidätettäessä hän ei tehnyt vastarintaa. Keskustelu pidätyksen jatkotoimista virisi heti sunnuntaina - Irakin väliaikaishallinto lupaa oikeudenkäynnistä julkista.

Yhdysvaltain joukot pidättivät Saddam Husseinin, kun Saddam oli nukkumassa piilopaikkanaan toimivan talon kellarissa. Amerikkalaisjoukkojen mukaan hänet löydettiin kahden metrin syvyisestä maakuopasta vihannesten alta.

Samassa yhteydessä pidätettiin myös kaksi muuta etsittyä ja takavarikoitiin 750 000 dollaria rahaa.

Operaatioon osallistui noin 600 Yhdysvaltain sotilasta. Yhdysvaltain armeijan edustajan mukaan operaatio käynnistettiin pidätetyltä irakilaiselta saadun vihjeen perusteella.

Yhdysvaltain mukaan operaation aikana ei ammuttu ainuttakaan laukausta. Saddam oli aseistautunut pistoolilla, mutta ei tehnyt vastarintaa.

Yhdysvallat julkisti sunnuntaina videonauhan Saddamista pidätyksen jälkeen. Kuvissa näytettiin, kuinka tuuhean parran kasvattaneelle miehelle tehtiin terveystarkastusta. Lääkärien mukaan Saddam on suhteellisen hyvässä kunnossa.

Videolla näytettiin myös kuva Saddamista sen jälkeen, kun hänen partansa oli ajettu.

Chalabi: Saddamille julkinen oikeudenkäynti

Irakin väliaikaishallinnon jäsenen ja kansalliskongressin johtajan Ahmed Chalabin mukaan Saddamia tullaan syyttämään julkisessa oikeudenkäynnissä ja hän saa rangaistuksen kaikista rikoksistaan.

Chalab sanoi myös, että Saddamilla oli pidätyksen aikana tarpeeksi aikaa tehdä itsemurha, mutta hän ei halunnut sitä.

Toinen väliaikaisneuvoston jäsen ja johtava irakilaistuomari Dara Nuredin sanoo, että Saddamista tullee ensimmäinen, joka joutuu Irakiin perustettavan sotarikostuomioistuimen eteen.

Väliaikaisneuvosto päätti äskettäin perustaa tuomioistuimen, joka käsittelee Baath-puolueen valtakaudella 1968 - 2003 tehtyjä rikoksia ihmisyyttä vastaan. Tuomarit ovat irakilaisia, mutta asiantuntija-apua voidaan pyytää ulkomailta.

Iran: kansallinen oikeudenkäynti ei riitä

Naapurimaa Iran puolestaan vaatii Saddam Husseinin tuomista kansainvälisen tuomioistuimen eteen.

Iranin hallitus sanoo valmistelevansa kannetta Saddamia vastaan. Maan mukaan Saddam on vastuussa tuhansien iranilaisten kuolemasta vuosien 1980 - 1988 sodassa, jonka Irak aloitti.

Iranin mielestä samalla pitäisi tuomita myös ne läntiset hallitukset, jotka tukivat Saddamin hallintoa.

Yhdysvallat puolestaan haluaa Saddamin tuomiolle mm. hyökkäyksistä Kuwaitiin ja Iraniin, kurdiväestön kaasuttamisesta ja salaisen poliisin jokapäiväisistä väkivaltaisuuksista.

Ihmisoikeusjärjestöt Human Rights Watch ja Amnesty International muistuttavat, että Saddamin on saatava rehti oikeudenkäynti eikä häntä saa esimerkiksi kiduttaa. Samalla, kun järjestöt ovat tyytyväisiä ihmisoikeusrikoksista syytetyn Saddamin pidättämiseen ne muistuttavat, että kaikilla rikoksista epäillyillä on oikeus rehtiin ja läpinäkyvään oikeudenkäyntiin.

Irakilaiset tunnistivat Saddamin

Kolme Irakin väliaikaishallinnon jäsentä kävi sunnuntai-iltapäivänä tunnistamassa Saddamiksi epäillyn vangin. - Voimme vahvistaa, että se oli hän, sanoi Adnan Pachachi, yksi tunnistajista. Pachachin mukaan pidätetty Saddam oli vaikuttanut uhmakkaalta eikä osoittanut minkäänlaista katumusta.

Tiedossa ei ole, onko väliaikaishallinnon jäsenten tunnistus riittävä pidätetyn henkilöllisyyden vahvistamiseksi. Viime kädessä tunnistus aiotaan vahvistaa DNA-testillä. Joidenkin tietojen mukaan sellainenkin olisi jo tehty.

Myös Irakin entisen varapääministerin ja Saddamin läheisen neuvonantajan Tareq Azizin kerrotaan auttaneen Saddamin tunnistamisessa. Aziz, joka antautui Yhdysvaltain joukoille huhtikuussa, auttoi kesällä tunnistamaan myös Saddamin kaksi poikaa Udayn ja Qusayn.

Irakissa riemuittiin pidätyksestä

Irakissa tieto Saddamin pidätyksestä on otettu riemuiten vastaan. Lukuisat irakilaiset ovat juhlineet tietoa Husseinin kiinni jäämisestä muun muassa pääkaupungin Bagdadin sekä kurdikaupunki Kirkukin ja eteläisen Basran kaduilla.

Irakilaisten tapa juhlia ammuskelemalla ilmaan johti Kirkukissa myös murhenäytelmään, kun neljä ihmistä kuoli ja 60 haavoittui. Kymmenen haavoittuneen tila on poliisin mukaan vakava.

Bagdadin sunnialueella kaduille kokoontui myös noin 200 Saddamin tukijaa osoittamaan mieltä entisen johtajansa puolesta. Kirkukissa puolestaan sunnimuslimien kerrotaan vaatineen loppua juhlinnalle.

66-vuotias Saddam Hussein oli ensimmäinen Yhdysvaltain eniten etsimien 55 irakilaisen listalla. Hänen löytämisestään on luvattu 25 miljoonan dollarin palkkio, mutta toistaiseksi palkkio on jakamatta, sillä kukaan ei ole vaatinut sitä itselleen.

Saddamin pidättäminen on suuri moraalinen voitto Yhdysvaltain joukoille, jotka ovat viime kuukausina joutuneet päivittäisten hyökkäysten kohteeksi. Myös presidentti George Bushin vaalikampanja saanee pidätyksestä uutta puhtia.

Reuters, AFP, BBC, CNN