1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Japani rakentaa ohjuskilven

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Japanin puolustusministeriö on kertonut päätöksestä rakentaa maalle kansallinen ohjuspuolustusjärjestelmä. Ohjelma valmistuu vuosina 2007 - 2011, ja sen hinnaksi tulee 700 miljardia jeniä eli runsaat viisi miljardia euroa.

Hallituksen korkea virkamies Yasuo Fukuda kertoi perjantaina, että hanke on puhtaasti puolustuksellinen eikä uhkaa Japanin naapureita.

- Teemme kaikkemme puolustakseemme kansakuntaamme ja estääksemme joukkotuhoaseiden leviämisen, Fukuda sanoi.

Suurin osa kustannuksista muodostuu itse torjuntaohjuksista. Järjestelmän rungoksi Yhdysvalloista hankitaan Patriot-ohjustentorjuntaohjuksia. Myös Japanin laivaston neljä ohjushävittäjää aiotaan varustaa SM-3-torjuntaohjuksin.

Hallitus on myös väläyttänyt valmistelevansa kokonaan uuden puolustusselonteon, johon kuuluisi mahdollisesti luopuminen Japanin vuosikymmeniä vanhasta aseidenvientikiellosta. Tällä pyrittäisiin tehostamaan korkean tason aseteknologista yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa.

Japani on huolestunut eritoten Pohjois-Korean toistuvista ohjusten koelaukaisuista. Ohjuspuolustushanke alkoi varsinaisesti itää vuonna 1998, kun Pohjois-Korean ampui koeohjuksen mereen provokatiivisesti Japanin ylitse.

Seuraavana vuonna joukko japanilaistutkijoita liittyi Yhdysvaltain itselleen kehittämän ohjuspuolustusjärjestelmän suunnitteluun.

BBC, YLE24