1. yle.fi
  2. Uutiset

Italia pyytää poikkeuslupaa Parmalatin avustamiseen

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Italian hallitus aikoo kysyä EU:lta poikkeuslupaa avustaa maan meijeritaloutta, koska tuhannet tuottajat ovat olleet kuukausia ilman palkkaa. Ala on suurissa vaikeuksissa jättiyritys Parmalatin rahaskandaalin takia.

EU:n säännökset kieltävät normaalisti valtionavun, mutta Italia pyytää niihin poikkeusta. Italian maataloustuottajien mukaan yli 5 000 maidontuottajaa on joutunut osalliseksi Parmalatin kriisiin. He eivät järjestön mukaan ole saaneet maksujaan viiteen kuukauteen.

Italian hallitus päätti tiistaina myös hätälaista, joka tekee Parmalatin ja sen 36 000 työntekijän pelastamisen helpommaksi. Uusilla säännöksillä pyritään suojaamaan paremmin vaikeuksissa olevia suuria yhtiöitä.

Euroopan komissio pyysi tiistai-iltana Italialta lisätietoja uudesta asetuksesta. Komissio haluaa varmistaa, ettei asetus ole ristiriidassa EU:n lakien kanssa.

Skandaali laajenee edelleen

Poliisi on aloittanut rikostutkinnan yhtiön perustajan ja entisen toimitusjohtajan Calisto Tanzin sekä kahden mukaan talousjohtajan toimista.

Lehtitietojen mukaan yhtiön kirjanpidossa oleva aukko on nousemassa huomattavasti suuremmaksi kuin alunperin on arvioitu.

The Financial Times -lehden mukaan yhtiön kirjanpidosta puuttuisi yli seitsemän miljardia euroa aiemmin arvioidun neljän miljardin sijaan. Italialainen Corriere della Sera nosti arvion jopa kymmeneen miljardiin euroon.

Talouslehti Finanza&Mercatin mukaan Parmalatin velat nousevat yhteensä 12 miljardiin euroon. Lisäksi yhtiön pitäisi selvittää noin 9 miljardin euron kohtalo.

Tämä tarkoittaa, että yhtiön kohtolla oleva taakka voi olla jopa kaksinkertainen verrattuna siihen, mitä vielä perjantaina uskottiin.

Parmalat on keskittynyt meijerituotteisiin ja sillä on toimintaa 30 maassa. Pääministeri Silvio Berlusconin hallitus kokoontuu tiistaina pohtimaan mahdollisuuksia yhtiön 36 000 työpaikan pelastamiseksi.

Berlusconi on itse luvannut apua Parmalatille. EU on varoittanut Italian hallitusta, että yhtiön pelastussuunnitelmien on noudatettava EU:n sääntöjä.

AFP, Reuters

Lue seuraavaksi